Welke woorden gebruik jij?

Niet zo lang geleden belandde ik in een discussie van minimaal een kwartier over een woord. Ik weet niet eens meer wat het woord was maar het riep van alles bij de aanwezigen op. De een vond het woord onpersoonlijk, de ander te vaag. Iedereen had er wel een beeld bij, alleen geen gezamenlijk beeld, dat was dan een beetje jammer.

Zonde, dat er dan 15 minuten verloren gaan in een discussie die nergens toe leidt. Eigenlijk alleen maar ergernis geeft. Herken je dat soort discussies? Dat je denkt hoe kwamen we hier nu ineens terecht? Maar vooral hoe komen we hier zo snel mogelijk weer uit?

En eigenlijk is het niet eens zo gek dat je discussie kan hebben over een woord. Want sommige woorden worden door een bepaalde drijfveer eerder gebruikt dan andere. En passen ook veel beter bij een bepaalde drijfveer.

Eens kijken wat jij herkent van jouw eigen drijfveer? En van welke woorden je juist jeuk krijgt? Komt ie:

Groen:  harmonie, kwetsbaar, gevoel, warmte en sensitief.
Geel: verbeelding, scenario, modellen, concepten, doordenken en perspectief.
Oranje:  doelen, strategie, positie, uitblinken, gerenommeerd.
Blauw:  voorspelbaar, objectief, overzicht, stipt, stelselmatig en kwaliteit.
Rood: doen, hands-on,  daadkracht, streng, respect en strijden.

Bij het overbrengen van een boodschap aan je team is het dan ook handig (ja een Oranje woord ik weet het ;) om die woorden te gebruiken waardoor jij jouw medewerkers aanspreekt. Een Blauw gedreven medewerker voelt zich eerder aangesproken door een stappenplan dan een Oranje gedreven medewerker.

Zo geef ik in mijn training vaak als voorbeeld het invoeren van een nieuw beoordelingssysteem. Hoe zorg je ervoor dat je iedereen zijn drijfveren aanspreekt?

Dat werkt dat als volgt: Geel spreek je aan door het woord ‘nieuw’ maar wellicht is het ook wetenschappelijk onderbouwd dat nieuwe beoordelingssysteem, noem dat dan ook. Groen heb je aan boord door te benoemen dat het beoordelingssysteem voor iedereen zal gelden, ja ook voor de CEO. Oranje heb je voor je gewonnen als aan dat nieuwe beoordelingssysteem ook een bonus voor Oranje oplevert. Blauw als je vertelt hoe het precies in zijn werk gaat, transparantie is belangrijk voor Blauw. Rood heb je aan boord als je het nu direct invoert, niet pas over 3 maanden. Paars heb je voor je gewonnen als je aangeeft dat je datgene wat in het oude systeem goed was nu over hebt genomen en het beoordelingssysteem onderdeel maakt van een cyclus.

En het klinkt nu simpel, I know. Maar ik zie zo vaak dat er wordt gecommuniceerd op teams en organisaties waarbij hier geen rekening mee wordt gehouden. Als jij als leidinggevende je boodschap wilt overbrengen, let dan eens goed op de woorden die je gebruikt!

En jij , hoe breng jij je boodschap over bij jouw team? Gebruik je woorden waarmee je aansluit bij de drijfveren van je team. Of je gebruik je de woorden die meer bij jouw drijfveer passen ;).

P.S. Ben jij al geabonneerd op mijn Youtube kanaal? Daar vind je ook tips en inspiratie hoe je drijfveren kan toepassen in jouw persoonlijke ontwikkeling en in jouw team.

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.