De kracht van de Blauwe drijfveer – Drijfveren in de media #117

Elke week schrijf ik een blog en stuur die op donderdag rond lunchtijd naar mijn maillijst. Afgelopen donderdagavond schrok ik. Oh nee, het is alweer donderdag. Je hebt van die weken die lijken te verspringen van maandag naar donderdag, dit was er zo een. En dus ging mijn mail pas om kwart over 8 's avonds de deur uit.

Er zijn mensen die dan denken: Hé waar was je met je mail? Je komt toch altijd op donderdag rond de lunch mijn mailbox binnen?. Er zijn er ook die niet doorhadden dat ik niet rond de lunch had gemaild. En er zijn er ook die denken: Gaat het wel goed met je? 

En ja, drie reacties,  drie verschillende drijfveren ;).

En nu even je kennis testen, bij welke drijfveer past de eerste opmerking? 

Blauw, inderdaad! Vandaag dus een blog over de kracht van de Blauwe drijfveer.

Afspraak

Want afspraak is afspraak voor Blauw. Blauw vergeet niet snel wat voor dag het is en is gewend aan routines. Sterker nog als ik Blauw was geweest dan had ik maandag uitgezocht over welk onderwerp ik het ging hebben. Beter nog als ik Blauw was geweest dan had ik een lijstje met blogonderwerpen gehad en die zelfs al ingepland voor de komende maanden.

Not me! 

Maar goed als ik Blauw was geweest dan had ik dus een lijstje met blogonderwerpen en die had ik ook ruim van te voren ingepland. Dan had ik op vrijdag mijn blog geschreven, op maandag nog even doorgenomen en op dinsdag had hij klaargestaan voor donderdag. En dan ook nog alvast twee weken vooruit. En dan had jij mijn blog vandaag rond de lunch gehad ;).

Plannen

Ja, plannen en organiseren daar is Blauw goed in. Heel soms kan ik daar wel jaloers op zijn. Ik bedoel ik maak wel een planning maar daar hou ik mij niet echt aan… Dat zou in Blauw niet op komen. Een planning is een planning, als je er toch niet aan houdt waarom maak je ‘m dan?

Blauw is ook van de discipline en de routine. Blauw vindt het fijn als dingen voorspelbaar zijn. Blauw houdt niet zo van impulsief gedrag. 

Regels

Als iedereen zich aan de regels houdt dan weten we waar we aan toe zijn. Daarvoor is het wel belangrijk dat iedereen zijn plek kent en zich aan de hiërarchie houdt zoals deze is afgesproken.

Wat echt een kracht van de Blauwe drijfveer is, is dat Blauw consequent, betrouwbaar, voorspelbaar en volhardend is. En dat draagt bij aan stabiliteit. Met Blauw weet je waar je aan toe bent, geen gekke fratsen, geen impulsief gedoe, niet ‘ik dacht ik doe het even helemaal anders’. 

Afgesproken

Gewoon zoals afgesproken of zoals het plan, het proces, de handleiding, de agenda voorschrijft.

En nog iets heel fijns: Blauw maakt dingen écht af. Geen smoesjes, er kwam wat tussen, ik voelde mij niet lekker. Nee hoor, Blauw maakt het af zoals afgesproken. En dan kan je denken maar er kan toch wat tussen komen, je kan toch ziek worden. Blauw heeft daar in zijn/haar planning allang rekening mee gehouden. Die heeft op twee weken van tevoren op maandag deze blog al af….

Afmaken

En nog even over dat afmaken. Tijdens een teamtraining vraag ik vaak: Wie speelde er een instrument, had er geen zin in maar maakte het toch af omdat dat nu eenmaal afgesproken was? Wie maakte er een cursus af waar je geen zin meer in had? Wie leest er een boek uit als je na 5 pagina’s al weet dat dit echt geen goed boek is. Juist… Blauw.

En ? Wat herken jij van de Blauwe drijfveer? Van jezelf of van anderen?

De kracht van

Dit was de laatste in de serie ‘de kracht van’. Wil je meer lezen over de kracht van  

TurkooisGroenOranjeGeelRood of Paars, dat kan. Ze staan hier met een link, hoef jij niet te zoeken ;).

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.