Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven aan het opruimen sla. Als ik mijn mailbox reorganiseer. Als ik alles een avond van tevoren klaar leg wat ik mee moet nemen. Als ik mijn papieren netjes in insteekmapjes stop.

Ik doe dat normaliter echt niet.

Sinds ik inzicht kreeg in mijn drijfveren ben ik mij bewust van mijn gedrag onder stress. Uit mijn drijfverenprofiel bleek dat ik in Blauw gedrag schiet en dus in de controlemodus ga. Dat was een enorme eye-opener.

Iedereen reageert verschillend op stress en elke drijfveer regeert weer anders. Je dirjfverenprofiel geeft je inzicht in welk gedrag jij onder stress laat zien en wat ervoor zorgt dat jij gestresst raakt (dat laatste is weer voor een ander blog ;).

Weet jij welk gedrag je vertoont als je gestresst bent?

Ben je cynisch en bekritiseer je alle ideeën en oplossingen die op tafel komen?
Maak jij zaken ingewikkeld en verbind je alles aan elkaar? Let maar eens op in vergaderingen of overleggen. Als de druk op ketel staat maak jij dan zaken ‘groter’ of complex? Dan laat je Geel gedrag zien.

Ga je onder stress roddelen? Of je overal mee bemoeien? Blijf je consensus zoeken? Dan laat jij Groen gedrag onder druk zien. Als de stress toeneemt ben jij degene die iedereen (tot vervelens toe ;) blijft betrekken in de hoop consensus te bereiken. Ook als voor iedereen al duidelijk is dat dát niet gaat lukken.

Laat je je door de waan van de dag leiden? Schuif je jouw falen af op anderen? Ben je opportunistisch? Vertoon je duikgedrag? Je weet wel dat je nét even letterlijk een paar centimeter onderuit zakt op je stoel op het moment dat iemand zijn hand moet op steken of aangewezen gaat worden? Dan laat je Oranje gedrag zien.

Krijg je de behoefte om alles te controleren? Alles als het ware ‘dicht’ te regelen? Dat herken ik volledig ;) Of verschuil je je bij stress liever achter taken en regels? Word je misschien bureaucratisch? Dan vertoon je Blauw gedrag.

Moet alles NU? Ga je drammen? Ga je forceren? Ga je het ‘gevecht’ aan of ‘vlucht’ je liever. Dat je bijvoorbeeld zegt: Ik vind het prima als jullie het zo gaan doen, maar ik doe niet meer mee… Eerlijk! Dan vertoon je Rood gedrag.

De drijfveren Paars en Turquoise komen bij heel weinig mensen voor in het stressprofiel en laat ik voor nu even buiten beschouwing.

Wees eens eerlijk! Wat herken je van bovenstaand gedrag?
Enne… zeg je nu, ik herken niets van bovenstaande voorbeelden, vraag het eens aan mensen in je directe omgeving! Die herkennen vast wel het een en ander ;)

Nog meer blogs lezen?
- Hoe herken ik de drijfveren van mijn medewerker?
- Hup! Aan het werk!
- Een conflict met een medewerker

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.