Eindelijk! Een jaarplan wat écht werkt!

Jaarplannen maken is niet mijn sterkste eigenschap. Ja, wel om de plannen te bedenken (vanuit mijn Gele drijfveer), dat is heel erg leuk zelfs. En wat ook nog fijn is de resultaten daaraan te verbinden (vanuit mijn Oranje drijfveer) en keuzes te maken (vanuit mijn Rode drijfveer). Maar om dat plan dan echt te gaan plannen in mijn agenda, nee dat niet.

En eigenlijk voelde zo’n jaarplan voor mijn eigen business ook altijd als drijfzand. Het voelde als wensen maar zonder ondergrond. Als dromen zonder fundering.

Tot dat ik vorige week via de nieuwsbrief van Roland Grootenboer (people officer bij Blendle) een link zag naar de Jaarplandag van Rick Pastoor (auteur van het boek Grip). Zijn aanpak was echt heel fijn en verrassend. Die begon namelijk met een terugblik.

Eerst een terugblik naar het afgelopen jaar en die terugblik heeft hij verdeeld in verschillende categorieën: werk, relatie & gezin, familie, vrienden, gezondheid, spiritueel, vaardigheden, sideprojects, plezier, geven, stoppen, geld – inkomen, geld – sparen. Per categorie blik je terug. Eigenlijk zitten er nog twee stappen voor maar die heb ik even overgeslagen (haha, kan moeilijk stappenplannen slaafs volgen…).

Was dus begonnen bij stap 3. En hoe fijn om even per categorie te bedenken en te voelen wat heb ik gedaan op dat gebied en wat juist niet. Vervolgens een terugblik (stap 4) naar de kwartalen. Dit vanuit de gedachte dat je niet elk kwartaal op elke categorie kan vlammen. Dus meer je eigen ritme ontdekken. (Zijn templates kan je hier downloaden.)

En dan de brainstorm, mijn favoriete onderdeel als Geel gedrevene ;). Per categorie heeft Rick een lijstje gemaakt om zo te brainstormen. Bijvoorbeeld bij werk: Ben je blij met je werk? Wat zou je willen leren? Wat moet je verbeteren? Waar wil je mee starten? Waar wil je mee stoppen. Etc. Per categorie een mooie lijst met vragen die je helpt om te brainstormen.

En niet alleen te brainstormen maar groot(s) te denken. En dus niet gebaseerd op drijfzand maar vanuit de ervaringen en resultaten van het afgelopen jaar. Ik merkte dat dát voor mij echt het verschil maakte.

Vervolgens kies je per categorie 1 tot 3 doelen. Als je dit voor het eerst doet dan is het advies van Rick Pastoor om maximaal 5 doelen voor je eerste kwartaal te kiezen. Beter behapbaar en niet te groots. Ook wel fijn (vanuit mijn Oranje -resultaten- en Rood -focus).

Dit was voor het eerst dat ik echt blij werd om zo’n plan te maken. En zoals altijd als ik enthousiast ben deel ik dat graag!

Weer genoeg stof en inspiratie hoop ik zo voor de eerste week van het nieuwe jaar. En o, ja, uiteraard nog de beste wensen voor 2023!

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.