Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij het beste leren?

Elke keer weer realiseer ik mij dat er zoveel manieren zijn om dingen te leren. Maar je leert het meest als de manier van leren aansluit bij je drijfveren.

Ik zie het bij onze kinderen al. De een is nieuwsgierig en wil weten hoe het zit en probeert dingen uit. De ander houdt er niet van om in de klas naar de uitleg van de leerkracht te luisteren. Zij bepaalt liever haar eigen tempo.

En ik? Van de week kreeg ik een presentatie en die persoon bracht het precies zoals het bij mij werkt. Eerst de theorie, de hoofdlijnen, dan de praktijkvoorbeelden. Ideaal! Voor mij dan…

Maar wat voor mij geldt, geldt niet voor jou of jouw medewerkers. Iedereen heeft een eigen manier om te leren. Dus pak nog eens je eigen drijfverenprofiel erbij.

De Gele drijfveer leert theoretisch, gaat graag van de hoofdlijn naar detail, wil graag zelf het tempo bepalen. Wil graag dat de leerstof toegesneden is op het individu. Leert ontdekkingsgericht. Geel leert graag alleen, anders is het lastig je eigen tempo te bepalen ;).

De Groene drijfveer leert middels interactie. Is observerend, reflecterend. Vindt het fijn om betrokkenheid te ervaren en wil aandacht voor zijn/haar gevoel. In groepjes werken vindt Groen fijn.

Uitproberen om te kijken wat werkt past het beste bij de Oranje drijfveer. Oranje wil graag praktijkvoorbeelden, casestudies of simulaties. Leren met een competitie-element erin vindt Oranje ook fijn.

Instructie dat is de manier waarop de Blauwe drijfveer het fijnste leert. Blauw vindt het fijn om van details naar de hoofdlijn te gaan. Vanuit feiten en inhoud te leren. Standaard examens te oefenen.

De Rode drijfveer leert hands-on, learning-by-doing. Echt het doen van activiteiten. Ter plekke ondersteuning krijgen en een directe terugkoppeling, dat is hoe Rood het beste leert.

En de Paarse drijfveer leert op gevoel. Houdt van herhaling, ritme en inkaderen. Paars leert het best door verhalen te horen. Maar ook van een mentor waarbij hij/zij een meester-gezel relatie opbouwt. In vertrouwen nieuwe zaken kan leren.


En jij? Welke wijze van leren vind jij fijn? En als je naar je team kijkt, herken je dan wie van jouw medewerkers op welke manier het beste leert? Vraag het eens, de antwoorden zouden je zomaar kunnen verrassen.

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.