welk gedrag vertoon jij onder stress - drijfveren in de media

Welk gedrag vertoon jij onder stress? – Drijfveren in de media #20

Stress? Ik? Nee joh ben je gek… Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven opruim. Mijn mailbox reorganiseer. Alles een avond van te voren klaar leg wat ik mee moet nemen. Netjes in insteekmapjes stop. Sorteer.

Ik doe dat normaliter echt niet. Ja, als ik een training of presentatie geef. Dan leg ik ook alles de avond van te voren klaar. Neem voor de zekerheid een verlengsnoer en mijn eigen beamer mee en extra batterijen voor de presenter. Maar dan heb ik gezonde spanning.

Pas sinds een paar jaar ben ik mij bewust van mijn gedrag onder stress. Uit mijn Management Drives profiel bleek (in de Mindset graphic) dat ik in Blauw gedrag schiet en dus in de controlemodus ga. Dat was een enorme eye-opener.

Weet jij welk gedrag je onder druk vertoont? Misschien wel het gedrag waar je in je ‘normale’ doen de grootste verwerping op hebt. (zoals ik vanuit mijn Geel een grote verwerping op Blauw heb).

Ben je cynisch en bekritiseer je alle ideeën en oplossingen die op tafel komen?

Maak jij zaken ingewikkeld en verbind je alles aan elkaar? Let maar eens op in vergaderingen of overleggen. Als de druk op ketel staat maak jij dan zaken ‘groter’  of complex? Dan laat je Geel gedrag zien.

Ga je onder stress roddelen? Of je overal mee bemoeien? Blijf je consensus zoeken?

Dan laat jij Groen gedrag onder druk zien. Als de stress toeneemt ben jij degene die iedereen (tot vervelens toe ;) maar blijft betrekken in de hoop consensus te bereiken. Ook als voor iedereen al duidelijk is dat dat niet gaat lukken.

Laat je je door de waan van de dag leiden? Schuif je jouw falen af op anderen? Ben je opportunistisch? Vertoon je duikgedrag? Je weet wel dat je net even letterlijk een paar centimeter zakt op je stoel op het moment dat iemand zijn hand moet op steken of aangewezen gaat worden? Dan laat je Oranje gedrag zien.

Krijg je de behoefte om alles te controleren? Alles als het ware ‘dicht’ te regelen? Dat herken ik volledig ;) Of verschuil je je bij stress liever achter taken en regels? Word je misschien bureaucratisch? Dan vertoon je Blauw gedrag.

Moet alles NU? Ga je drammen? Ga je forceren? Ga je het ‘gevecht’ aan of ‘vlucht’ je liever. Dat je bijvoorbeeld zegt: Ik vind het prima als jullie het zo gaan doen, maar ik doe niet meer mee… Eerlijk! Dan vertoon je Rood gedrag.

Word jij argwanend, wantrouwend naar anderen? Gedraag je je behoudend? En bescherm je je eigen ‘kring’? Dat je bijvoorbeeld bij veranderingen die stress oproepen, je het liever bij het oude vertrouwde houdt. Je niet inziet waarom nu alles veranderd moet worden, het is al zo druk! Dan vertoon je Paars gedrag.

Wees eens eerlijk! Wat herken je van bovenstaand gedrag?

Enne… zeg je nu, ik herken niets van bovenstaande voorbeelden, vraag het eens aan mensen in je directe omgeving!

Nu zijn dit onder stress je potentiele valkuilen, overdreven of negatief gedrag (mindset), zo je wilt. Maar achter je mindset kan een dieperliggende wens schuilgaan.

Welke dieperliggende wens er achter mijn Blauwe gedrag / drijfveer schuilgaat is de behoefte om in control te zijn. Heel herkenbaar als wij op vakantie gaan :)! Een paar weken van te voren heb ik al een lijstje en begin ik al zaken te ‘verzamelen’ op een vaste plek.  Daarna pakken we in en het liefst pak ik zelf de auto in. Hoeveel control wil je hebben ;) ….

Vertoon je onder druk Geel gedrag dan heb je de dieperliggende wens om alles te weten. Groen? Dan heb je de dieperliggende wens om volledig geaccepteerd te worden.

Oranje gedrag? Dan heb je de dieperliggende wens om bewonderd te worden.

Blauw? De wens om in control te zijn.

Rood? De wens om sterk te zijn.

Paars? De wens om je veilig te voelen.

wens die schuilgaat achter je mindset

Wens die schuilgaat achter je mindset

Uit de mindset kan je ook je potentiële kracht halen. Maar dat is voor een volgende blog!

Hoor graag welk gedrag / dieperliggende wens jij herkent en misschien dat jij dan ook kan zeggen zoals ik:

Stress? Ik? Ja ik herken het!

Inmiddels heb ik het Blauwe gedrag leren waarderen en ben ik  stiekem ook wel blij met mijn Blauwe gedrag onder druk.

Heb je de vorige Drijfveren in de media al gelezen:

Wil jij weten wat je dominante drijfveer is? Doe dan de gratis test! En ontvang wekelijks in je mailbox 'Drijfveren in de media" waarin ik elke week een (nieuws)item bekijk vanuit de drijfveren.