Hoe kies je een coach? – Drijfveren in de media #19

Gisteren keek ik de eerste nieuwe aflevering van Designated Survivor. De vrouw van de president is omgekomen in een auto-ongeluk en zijn staf heeft een coach voor hem ingehuurd. In zijn werk als president staat hij al 10 weken stil, hij is afwachtend en hij is (logischerwijs) niet zichzelf. Zijn staf probeert hem in beweging te krijgen en huurt een coach in voor 800 $ per uur (leuk uurtarief dat dan weer wel ;).

Coaches. Af en toe heb ik het gevoel dat de ene helft van Nederland de andere helft coacht. En als iemand zei: jij coacht toch ook leidinggevenden? Dan was ik er altijd als de kippen bij om te zeggen dat ik ze adviseerde vanuit mijn rol als HR Businesspartner.

En ja, ik besprak met degenen die ervoor open stonden ook wat ik ‘zag’. Natuurlijk besprak ik met hen hoe zij de gesprek met de medewerker het beste konden aanpakken, Wat de rol wat die de leidinggevende nam en wat mijn rol was. Heerlijk was dat als we met z’n tweeën naar een resultaat werkten. Maar coaching, zo durfde ik het eigenlijk niet te noemen.

Maar goed, iedereen heeft weleens een coach nodig. Toen ik nog voor de Rabobank werkte (alweer 17 jaar geleden..) kreeg ik een cursus Persoonlijke Ontwikkeling. De intake vond plaats in Amsterdam achter een gracht en mijn collega toen was lovend over de coach. (Die collega is nu mijn man, maar dat is een heel ander verhaal haha).

Poeh, nou die intake vond ik helemaal niet leuk. Dit was geen ‘lieve’ coach die op een ‘zachte’ manier op zoek ging naar wat je nog te ontwikkelen had. Nee dit was een coach die zei waar het op stond, hard en confronterend. Nou, ik moest nog even serieus nadenken of ik daar wel een training bij wilde volgen. Blij dat ik dat wel gedaan heb want ik heb er enorm veel van geleerd (en er een echtgenoot aan over gehouden ;).

Het zal je niet verbazen maar ook de coachingsstijl wordt ingegeven door de drijfveren. Welke coach bij je past is dus ook afhankelijk van jouw drijfveren. En de coach die je ‘niet pruimt’ ook…

Ligt er natuurlijk wel aan wat je wilt ontwikkelen, meer van hetzelfde zorgt vaak welk voor begrip maar hoeft niet altijd te leiden tot ontwikkeling. En coach die in je allergie zit kan je de andere invalshoek laten zien. Maar kan ook zo’n weerstand oproepen dat van ontwikkeling geen sprake is.

De coach met een rode drijfveer (die van mij van 17 jaar geleden dus ;)) is een coach die confronteert, die jou zegt waar het op staat. Die je ook gewoon zegt wat je moet doen. Is een krachtige persoonlijkheid en door die kracht ook de baas in de gesprekken. Deinst er niet voor terug om jou aan te spreken op je doen en laten. Maakt ook tempo. Helpt jou om focus aan te brengen. Ellenlange coachingsessies horen niet bij deze coach.

De coach met een blauwe drijfveer is meer iemand die helderheid schept als het gaat om taken, bevoegdheden en ook verantwoordelijkheden. Die met jou onderzoekt wat jou nu precies hoort te doen en wat bij een ander hoort. Die duidelijk maakt wie wat op welke manier moet doen. Maar als het nodig is ook voor doet hoe het gedaan zou kunnen worden. Dit is een coach die met jou heldere afspraken maakt, structuur aanbrengt en waarbij je in een vaste frequentie (vaak ook hetzelfde tijdstip) terugkomt. Aantal sessies is zoals afgesproken bij de intake.

De coach met een oranje drijfveer is iemand die vanuit de praktijk praat. Vaak heeft de coach het zelf ervaren, is bijvoorbeeld zelf leidinggevende geweest. Vanuit zijn specialisme en vakgebied is hij de beste. (zo zag ik dat Jan ten Hoopen, de nieuwslezer nu ook communicatietrainingen geeft). Deze coach geeft je praktische tips en maakt rollen voor je helder.

De coach met een groene drijfveer is echt met jou en je verhaal begaan. Is iemand die empathisch luistert. Vraagt echt door, wil jou begrijpen, voelt jou ook aan. Pakt makkelijk signalen op. Is iemand die helpt. Zoekt echt contact, nabijheid. Wandelcoaching is een vorm die past bij coaches met een groene drijfveer. Aantal sessies gaat op gevoel: zolang het voor jou goed voelt om deze sessies te doen.

De coach met een gele drijfveer kijkt met jou naar de bredere context en probeert het dan makkelijke, simpeler voor jou te maken. Bekijkt jouw vraag, verhaal vanuit verschillende invalshoeken, overziet zaken, analyseert en vat het voor je samen. Deze coach houdt vaak afstand (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de coach met de groene drijfveer). Deze coach vraagt vaak door omdat hij dat nodig heeft voor zijn eigen begrip, deze coach wil ‘het’ snappen.

Voorbeelden van de diverse coaches zijn vaak te vinden in de sport. Het hele gedoe met Oliseh bij Fortuna Sittard doet wat rood aan. Ronald Koeman pakt het bij Oranje geel aan (dit is voor de gelen onder ons dan weer een leuke woordspeling ;). Frank de Boer lijkt een Oranje stijl te hebben, kijk vooral naar wat hij zegt over zijn hoogste score bij bowling ;). Verder heb ik geen verstand van voetbal ;)

Ben je op zoek naar een coach? Kijk dan eens vanuit jouw drijfveren welke coach bij je past. Of wil je juist een andere invalshoek dan zoek je een coach die daarbij past.

Ben je zelf coach? Kijk dan eens naar wat jouw stijl is. Met welke klanten werk jij het liefste? Grote kans dat die overeenkomen met jouw dominante drijfveer ;). Presidenten coachen voor $ 800 per uur is ook altijd nog een optie ;)

Heb je de vorige Drijfveren in de media al gelezen:

Photo by Camille Orgel on Unsplash

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.