Every stinking time – Drijfveren tips en inspiratie #211

Ik ben benieuwd wat jij nu weer gaat schrijven had een vriendin van mij gezegd nadat bekend werd dat Queen Elisabeth was overleden.

Het Engelse koningshuis is natuurlijk feest voor mij om dat vanuit de drijfveren te bekijken. Toen The Crown net op Netflix kwam heb ik zitten smullen, zoveel mooie voorbeelden van drijfveren. Die blog kan je hier lezen. En ook mijn blog over Megxit.

Wat gelijk opviel is dat Queen Elisabeth direct na haar overlijden werd geroemd om haar loyaliteit, plichtsgetrouw (Blauw) en haar dienstbaarheid (Paars).

Een mooi voorbeeld was dat zij elke dag de papieren uit de koffers doornam. Elke dag tot aan haar dood, behalve op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Een voorbeeld van Blauw gedrag, afspraak is afspraak. En niet verzuimen.

Ook het Paarse gedrag wat zich uitte in 70 jaar lang dienstbaar zijn aan haar volk, werd genoemd. Ze had zich opgeofferd en weggecijferd voor de troon.

Ook lag er al 70 jaar volgens mij, een draaiboek klaar wat er moest gebeuren als de Queen zou overlijden. Een draaiboek vol protocollen (Blauw) en rituelen (Paars).

Zo vond ik het vanuit mij drijfveer uitermate grappig dat toen Charles tot Koning werd uitgeroepen dat dat op verschillende plekken bekend gemaakt moet worden zoals men dat vroeger deed, maar inmiddels achterhaald is. Tenslotte hebben Ierland en Schotland ook internet....

Het uitroepen van Charles als koning bevatte ook veel Paarse elementen. Zo dateert het proces uit de elfe eeuw (!). Ook een symbolische betekenis volgens Harpers Bazaar: 'Wat we vandaag zien heeft gedeeltelijk symbolische betekenis, als het aankomt op het kerkelijke gezag. In 1707 werd Schotland onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar de kerk is hier niet langer onderdeel van de staat.'

Het is dus vooral Blauw en Paars deze komende 17 dagen na de dood van Queen Elisabeth. Veel symboliek, rituelen en protocollen.

En vind ik het stiekem leuk als het dan niet helemaal gaat zoals de bedoeling was. Koning Charles (het is nog even wennen), die geïrriteerd is dat de inktpot (over ouderwets gesproken) in de weg staat.

Nog geen 48 uur na de dood van zijn moeder wordt hij uitgeroepen tot koning. Dat moet naast het verdriet hem wat stress hebben gegeven. Ik zag in ieder geval een hoop ongeduld, irritatie en boosheid om de inktpot en lekkende pennen. Every stinking time, was ook zo'n typische uitspraak van hem.

Rood gedrag onder druk was duidelijk zichtbaar. Maar ook hier was de symboliek weer niet ver weg, de inktpot en pennen waren geschonken door zijn zonen.

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.