Waarom worden drijfveren in kleuren weergegeven? – Drijfveren tips en inspiratie #210

Groen, Blauw, Geel, Rood, Oranje, Paars, Groen en Turkoois. Altijd maar die kleuren hoor ik wel eens van klanten. Waarom is dat eigenlijk?

Goede vraag.

In plaats van kleuren had ik toch ook dieren kunnen gebruiken zoals muis, olifant, kat en antilope? Toch? Nope dat was geen optie.

Ik weet namelijk zeker dat jij gelijk een beeld hebt bij een muis en een olifant. Een muis is klein, een olifant groot. De muis is behendig, de olifant lomp.

Ze zijn wel allebei grijs, komen toch weer terug op die kleuren ;).

Het is juist het beeld en daarmee ook al het oordeel wat je hebt over de eigenschappen dat drijfveren niet als diersoorten maar in kleuren worden weergegeven.

Kleuren zijn waardevrij.

Je hebt er niet automatisch een oordeel bij. Kleuren zijn ook makkelijker te onthouden dan wanneer ik aan elke drijfveer een fantasienaam zou geven. Maar ook je kan een kleur mooi vinden of niet maar je hebt niet automatisch het beeld dat Rood slim is of Blauw lomp of Groen sloom. En dat is de reden dat drijfveren in kleuren worden weergegeven.

Maar wat ook altijd bijzonder is, het is een taal die je leert spreken. Die mijn klanten ook snel spreken.

Als ik een training geef en er is even pauze dan merk ik hoe snel mensen de taal eigen maken. Als iemand vraagt: Wil jij ook koffie? Dan reageert de ander: Zo, ben je nou ineens Groen?

Het blijft bijzonder hoe snel klanten die taal oppakken. En laten we eerlijk zijn het is ook makkelijker om te zeggen: doe even niet zo Rood in plaats van: stop eens even met dat gedram van je. Dat voelt toch minder aanvallend.

En dat geeft veel minder gedoe onderling.Het is ook makkelijker om te zien wat de ander van jou nodig heeft. En daarmee wordt het dan niet: daar heb je hem weer met zijn gezeur. Maar het wordt: oh, hij heeft wat details / structuur of overleg nodig. Prima geen punt!

Hoe fijn zou dat zijn als je exact weet wat anderen nodig hebben?

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.