Hup! Aan het werk – Drijfveren tips en inspiratie #216

Hup aan het werk, denk je bij jezelf. Maar het komt er niet echt van, je zoekt nog even wat afleiding. Hangt een wasje op en maakt wederom een rondje langs de apps op je telefoon. En je probeert je er weer toe te zetten om nu écht even die klus af te maken.

Grappig hoe dat soms werkt toch? Of juist niet werkt dus.

Want zowel de Gele als de Oranje drijfveer kennen nu eenmaal minder het gevoel van interne druk, anders dan de Blauwe, Paarse en Rode drijfveer die de druk van binnenuit voelen.

De Gele en Oranje drijfveer hebben dus druk van buitenaf nodig (en dat is niet hetzelfde als stress) om iets af te maken.


Oranje houdt eigenlijk niet van opgelegde druk, terwijl die het wel nodig heeft, en kan daardoor wat geïrriteerd raken. Maar stel Oranje iets in het vooruitzicht, een beloning, compliment, applaus, gezien worden en Oranje gaat aan de gang.

Geel houdt ook niet zo van moeten. Maar Geel komt wel in actie wanneer er sprake is dat hij in zijn vrijheid wordt beknot of juist als er meer vrijheid in het vooruitzicht wordt gesteld. Van een gedetailleerde planning krijgt Geel het meestal alleen maar op zijn heupen ;).

Geel komt wel vaak met iets anders terug dan waarom je gevraagd hebt. Geel heeft nagedacht en jouw opdracht opnieuw geformuleerd. Uiteraard is het niet af, het is nog in concept. Maar ja, dat is de evolutie ook, die is ook nog niet af. Dat je het even weet.

De Rode drijfveer voelt daarentegen de druk van buitenaf. Er moet nog iets af. Als het dan in zijn/haar kop zit dan ziet het niet ergens anders, als je begrijpt wat ik bedoel. Het moet van Rood dan ook op datzelfde moment gebeuren, niet later nee NU! Mouwen opstropen en gaan! Regelmatig dus ook op het (aller)laatste moment.

En? Herken jij bij jezelf de Oranje, Gele of Rode drijfveer? 

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.