Ik voelde mij een stampvoetende peuter – Drijfveren in de media #85

Een stampende peuter zo voelde ik mij. Ik zag dat het niet goed ging in zijn team en probeerde hem dat te laten inzien. Maar hij reageerde amper. 

Ik begreep het niet en ontplofte bijna. Wat kon ik nog meer doen om het hem duidelijk te maken dat het niet goed ging in zijn team. 

Geprobeerd

Ik had het eerst op een begrijpende manier aangepakt. Door te kijken of samen (Groen) het konden aanpakken. Amper reactie.

Ik probeerde het door goede argumenten naar voren te brengen. Mijn analyse (Geel) van de situatie (Geel). Amper reactie.

Ik heb het geprobeerd door afspraken te maken. Door een stappenplan (Blauw) te maken en prioriteiten (Rood) te stellen. Amper reactie.

Door hem te laten zien hoeveel het op zou leveren (Oranje) als het team weer zou samenwerken. Hoeveel meer we zouden kunnen bereiken.

Amper reactie.

Boter

Maar nee, ik kreeg geen enkele reactie. De argumenten, plannen, resultaten en analyses gleden van hem af als boter in een Tefalpan, als water van een paar eendenveren.


Boos

En toen werd ik boos, ik voelde mij machteloos. Ik voelde mij een stampende-op-de-grond-liggende-krijsende-peuter-in-de-supermarkt! En dacht in blokletters: Hoe Kan Ik Het Je Dan Duidelijk Maken?!

Ik gebruikte wat krachttermen, dreigde met van alles en nog wat maar geen reactie.

Ik begreep er helemaal niets meer van. 

Valkuil

Totdat ik kennismaakte met de valkuil van Turkoois. De valkuil van Turkoois kan namelijk zijn dan anderen Turkoois als onbegrijpelijk ervaren. Dat Turkoois niet in beweging komt omdat de relativerende kant zo sterk is dat anderen het als nihilisme kunnen zien. Dat alles zag ik als een Tefal laag.

En dus keek ik op een afstandje naar mijzelf en dacht: waar ben ik mee bezig?

Relevant

Turkoois komt namelijk alleen in beweging als zij het zelf relevant vinden. En dan kan je gaan gillen, krijsen of stampvoeten dat glijdt allemaal van Turkoois af. Je kan gaan beredeneren, overtuigen, resultaten laten zien, als Turkoois het zelf niet relevant is glijdt het als water van de eendenveren af.

En? Wat herken jij in de Turkoois? Van jezelf of van anderen?

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.