Kerstreclames – Drijfveren in de media #95

Volgende week is het kerst. Als je naar Skyradio luistert is het al een maand kerst.
De reden voor mij om de afgelopen drie weken er niet naar te luisteren maar vanaf vandaag kan ik dat wel hebben. (hoewel ik nog steeds liever naar de TOP2000 luister ;).

Kerst is echt een tijd met veel paarse en groene elementen. 

Paars vanwege de symboliek, de tradities, familie, de mythes, het ‘magische’ maar ook de normen en waarden, ‘hoe het heurt’ zeg maar. Het familiegevoel, de cirkel van het leven, ritme van de natuur, de symboliek. Ook die zijn prima te herkennen in de reclames.

Groen want gezelligheid, samenzijn. Maar ook samen, sociaal, het gevoel, delen, de warmte, het welkom zijn. 

Zo had de reclame van de Jumbo van vorig jaar en aantal groene elementen: schuif maar aan, dan gaan we eten, samen delen, beste wensen, het is kerstmis en iedereen doet mee.

En ook de kerstreclame van de Albert Heijn van dit jaar heeft Groene elementen. Samen zijn, iedereen mag aanschuiven, ook de poes. En Opa Overkant mag naast Oma gaan zitten.  En ook de verrassing is iets van Groen.

Maar er lijkt ook iets anders aan de hand deze kerst. Het valt mij namelijk op dat in de reclames meer Gele elementen komen. Meer verandering, het anders doen dan de tradities volgen.

In de kerstreclame van de Albert Heijn verzucht de moeder: “Dit jaar doen we wat simpels.” Dus even geen traditie en zoals we het elk jaar doen. Als hun zoon dan voorstelt om het bij hem te doen vinden de ouders dat prima. 

Dat het dit jaar anders gaat zie je ook terug in de kerstreclame van de Jumbo
Moeder moet op zakenreis naar Japan en hoe moet dat dan met de voorbereiding dit jaar. Nou zo dus, anders!

Maar ook deze reclame van Microsoft is de eerste Gele kerstreclame die ik zie (en een touch of Rood). Geel want vernieuwend en nu eens niet een traditionele man/vrouw verdeling. Rood want het meisje onderneemt direct actie en heeft wat directe vragen voor de elanden ;).

Kerstreclames - Drijfveren in de media #94

Maar het viel mij ook op in de Allerhande dit jaar. (En in de AH app zie je het ook). Albert Heijn zet dit jaar de traditionele gerechten naast de vernieuwende gerechten. Kijk je naar de carpaccio (hoe traditioneel wil je het hebben?) dan zie je dat het alternatief een bietencarpaccio is. De Boeuf bourguignon naast de vegetarische paddenstoelenstoof met knolselderij. De rollade naast de gevulde pompoenrollade.

Uiteraard ook vanuit de Oranje drijfveer, want ondernemers en overal kansen en mogelijkheden zien. 

Kreeg Albert Heijn vorig jaar nog veel commentaar van klanten dat een stukje vlees tijdens Kerst blijkbaar niet meer ‘mocht’. Dit jaar zetten ze vlees (traditioneel) en vegetarisch naast elkaar. 

Voor mij als ‘gele’ zijn tradities niet heilig. Zo ziet de kerstboom er niet elk jaar hetzelfde uit. Dit jaar hebben we zelfs twee bomen. En waar 'de mannen’ vorige jaren de boom gingen halen was ik het met Friso die dat dit jaar deed. 

En jij, heb jij vaste tradities of heb je juist elke jaar een nieuwe traditie?

Wil jij weten wat jouw drijfveren zijn? Kijk dan hier!

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.