Heimwee naar kantoor?! – Drijfveren in de media #3

In april las ik in de VK een artikel over heimwee naar kantoor. Over ZZP-ers die thuiswerken en het kantoor missen. Om verschillende redenen dat dan weer wel! En die redenen? Ja, je voelde ‘m al aankomen, worden ingegeven door de drijfveren.

Groen: “ik gedij bij geklets met collega’s. Geel: “Ik hou van terloopse brainstormen bij de printer.” Volgens Nico van Yperen, hoogleraar psychologie: “Een belangrijk kenmerk is de behoefte aan autonomie. Sommige mensen willen vooral zelf bepalen waar ze mee bezig zijn en hoe lang.” Inderdaad, een geel/oranje behoefte.

“Anderen niet, die willen dat de baas ze vertelt wat ze moeten doen.” Blauw dus. “Behoefte aan structuur is ook heel bepalend. De een heeft het meeste baat bij een 9-tot-5-baan waarin alles is vastgelegd, een ander voelt zich in zo’n keurslijf niet goed.” Klassieke botsing tussen Blauw en Geel .

En tot slot: “Behalve autonomie en structuur is een belangrijke factor de behoefte aan contacten, aan binding met anderen. Er zijn mensen die het heerlijk vinden in hun beetje te zijn. Terwijl anderen continu mensen om zich heen willen voor de creatieve input en sociale contacten. Zij kunnen zich als thuiswerker ongelukkig voelen.”

Ja, daar waar Geel het prima vindt in zijn eentje vindt, vinden Groen en ook Paars dat toch lastiger. En voor Oranje maakt het niet als die zijn resultaat maar kan neerzetten. Ook Geel kan creatieve input missen. dat is voor Geel makkelijk op te lossen, je gaat werken op een creatieve werkplek voor ZZP-ers.

Voor Groen/Paars is het beter om een vaste ruimte te huren met medehuurders, zo maak je deel uit van het geheel en is de kans op gezelligheid het grootst want: “Met een beetje mazzel zijn de medehuurders nog sympathieke types ook, met wie je op vrijdagmiddag een fles wijn en een zak poestanootjes opentrekt.”

Oké, je begrijpt het al.. Ik kan geen krant lezen of een programma zien zonder dat ik het gedrag van de verschillende drijfveren van Management Drives herken. Die deel ik dan ook graag met je. Zodat ook jij het gedrag van de drijfveren leert kennen en toepassen.

Ook deel ik tips en inspiratie over drijfveren / Management Drives in de Facebook groep die ik daarvoor speciaal heb gemaakt. In deze groep kan je ook je vragen stellen over drijfveren / Management Drives.

 

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.