Vakantie is voorbij – Drijfveren tips en inspiratie #208

De vakantie zit er weer op! Sinds maandag ben ik weer aan de slag. Het is grappig want mijn 'blogradar' staat nooit uit. Zo had ik net de zomermails af en toen zag ik het volgende filmpje bij de Telegraaf van Erdogan en Poetin. Bekijk de video hier en dan ben ik benieuwd welke drijfveer je herkent.

Een tip van de sluier, het is niet Blauw die is altijd op tijd ;).

En wat denk je ?

Het is de Rode drijfveer inderdaad. En helaas weer een negatief voorbeeld van de Rode drijfveer dat realiseer ik mij ook gelijk. Maar het is een te mooi voorbeeld van Rood. Het gaat om macht, het gaat om wie de baas is en het gaat om niet onder doen voor de ander. En uiteraard oog om oog, tand om tand.

Vorige week nog een ander mooi voorbeeld van drijfveren. Dit weekend hebben we een verjaardag. Daarvoor zijn we met een aantal vrienden uitgenodigd. In de app had ik nog niet gezien dat iemand had gevraagd om de kadowensen. Dus dat deed ik even zodat we met zijn allen een kado konden kopen voor de jarigen (wat we eigenlijk altijd doen).

Dus toen ik vervolgens appte wie er wat ging kopen voor de jarigen. Reageerde onze vriendin met de Blauwe drijfveer dat ze al was begonnen en ze voor de twee jarige kinderen al klaar was maar nog wel wilde meedoen voor de andere jarige. Wacht even....

Echt dan krijg ik drijfveren-kortsluiting.

Ik denk met zo'n appje vanuit efficiëntie (en lekker praktisch) vanuit mijn Oranje drijfveer. Maar blijkbaar werd het voor degene met de Blauwe drijfveer al te kort dag en had ze al besloten om het zelf te regelen. Zonder enige communicatie, zij was op tijd klaar.

Wacht even denk ik dan. Dit klopt voor mij vanuit mijn Gele drijfveer niet. Je weet alles moet kloppen voor Geel ;). Waarom is er niet even overlegd of gecommuniceerd? Ik mis dan ook even de Groene drijfveer. Dit is toch helemaal niet handig (Oranje) of slim (Geel). Maar ja dat was niet wat haar dreef, de taak was af en zij ruim op tijd was klaar (Blauw). Punt.

En ik ben dan altijd zo blij dat ik weet hoe het vanuit de drijfveren werkt zodat het geen issue wordt. Ik zie het gebeuren en kan het plaatsen. Ik zie ook waarom iemand anders reageert. En in plaats daar boos en met onbegrip op te reageren kan ik het vanuit haar en mijn drijfveren zien welke keuzes we allebei maken. Ik snap dat zij al klaar is, sterker nog dat had ik kunnen weten eigenlijk. En dat scheelt een hoop onbegrip en gedoe kan ik je vertellen.

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.