Een échte peoplemanager

Onlangs sprak ik een manager die baalde van zijn baan. Hij was er helemaal klaar mee. In korte tijd was zijn team meer dan verdubbeld. Hij verlangde weer naar de tijd dat hij een klein team aanstuurde. Toen had hij nog écht aandacht voor zijn mensen. Nu hij zo'n groot team moest aansturen vond hij het niet fijn meer en zijn medewerkers klaagden ook dat er te weinig aandacht was voor hen.

Hij baalde ook niet alleen omdat zijn mensen ontevreden waren maar ook omdat hij voor zijn gevoel alleen maar brandjes aan het blussen was. Hij kwam niet toe aan de taken die hijzelf belangrijk vond en waar hij energie van kreeg.

Uit zijn drijfverenprofiel wist ik dat hij de meeste energie kreeg van de Groene drijfveer. Hij vond het fijn om de tijd te hebben voor zijn mensen, écht verbinding te maken. Oprecht geïnteresseerd zijn in de ander. Vragen naar de partner thuis, de kinderen, de hond.

Maar nu kwam hij amper achter zijn laptop vandaan. Sprak zijn mensen op de app en in Teams. Even kort, even snel en inhoudelijk. Aan een écht gesprek kwam hij niet meer toe. Hij miste het contact met zijn mensen.

Maar ja wat te doen? Hij kon toch niet nog meer uren gaan werken. We hadden een gesprek over hoe juist in deze tijd het belangrijk is dat je je mensen behoudt. Dat zij het gevoel hebben dat ze gehoord en gezien worden. Maar hoe doe je dat als je van alles doet behalve wat eigenlijk je kerntaak is als leidinggevende: aandacht voor je mensen te hebben.

Voor dit soort situaties heb ik natuurlijk ook geen panklare oplossing. Ik bedoel een dag heeft 24 uur daar kan ik er ook geen 26 van maken. Maar voor mij begint het met bewust worden. Dat deze manager in zag waarom hij het niet meer naar zijn zin had. Dat hij juist dat miste waar hij energie van kreeg. Dat is de eerste stap.

Vervolgens kijken hoe je daar waar je blij van wordt weer terug kan brengen in je werk. Niet gelijk grootste plannen maar kleine stapjes. Is het mogelijk om elke week met een paar van zijn mensen een uur te lunchen? Elke week een andere groep? Wanneer was de laatste keer dat ze een teamuitje hadden gehad? En deed hij nu misschien taken die hij aan een ander kon overlaten en de tijd die hij daarmee vrij speelde op de afdeling kon doorbrengen? Even langslopen, praatje.

Ben benieuwd wat het hem gaat brengen om dit de komende maanden eens uit te proberen. De keus om van baan te veranderen, kan ook altijd nog....

En jij? Weet jij waar je energie van krijgt in je werk?

Deze blogs voortaan elke donderdag in je mailbox?

Andere blogs

Vrijheid? Structuur? Of allebei? Danielle Elenga Drijfveren tips en inspiratie

Vrijheid? Structuur? Of allebei?

Zojuist zag ik een video van iemand die beschreef dat hij een schema had gemaakt voor 6 weken. Een tijdschema waarin hij had

....... 
Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers? Drijfveren tips en inspiratie, drijfveren toepassen, Danielle Elenga

Hoe leer jij het beste? En jouw medewerkers?

Weet jij hoe jij het beste leert? Wat jouw manier van leren is? En weet je dat ook van je medewerkers? Hoe zij

....... 
Stress - Danielle Elenga drijfveren tips en inspiratie Drijfveren toepassen

Stress

Stress? Ik? Nee joh, ben je gek…?! Nou gek ben ik niet maar ik weet dondersgoed hoe laat het is als ik overdreven

....... 

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Prima, Danielle!'. Meer over kan je lezen in mijn privacyverklaring.