Chateau Meiland end drijfveren - Drijfveren in de media #86

Chateau Meiland & drijfveren – Drijfveren in de media #86

​Ik kan er niet omheen om met een drijfverenbril ook even naar Chateau Meiland te kijken.

Was het bij ‘Ik vertrek’ nog een registratie van een verhuizing naar Frankrijk. Nu is het een real-life soap met een duidelijke marketingboodschap.

Martien is Oranje en weet feilloos hoe hij de media kan inzetten om zijn doel te bereiken. Sinds het begin van de serie zijn ze volgeboekt, was dat eerst heel 2019 inmiddels is het ook 2020.


Chateauwaardig 

Martien laat dan ook gedrag zien wat bij de Oranje drijfveer hoort. Vanuit status bezig zijn of beoordelen of dingen ‘chateau-waardig’ zijn bijvoorbeeld. Maar ook heel klantgericht zijn.

In één van de afleveringen zegt zijn dochters dat hij het vroeger zo vervelend vond om met iemand te praten in de winkel. Nu in het chateau lijkt hem dat geen moeite te kosten. Martien zijn uitleg: 'Ja daar betalen mensen nu voor'.  Oranje dus.


Opmerking

Maar ook Rood is Martien ook niet vreemd. Hij kan heel direct zijn. Tijdens de uitreiking van de Televizierring zeggen dat zij degenen zijn die SBS6 uit het slijk hebben getrokken, is een mooie Oranje/Rode opmerking ;). Ja, want wij zijn een kijkcijferkanon ;0).


Zijn vrouw Erica is meer van de Rode drijfveer. In een van de afleveringen zijn ze klaar om de volgende dag de eerste gasten te ontvangen. Iedereen gaat relaxen aan het nieuwe zwembad. En wat gaat Erika doen? Die gaat zonder enige voorbereiding beginnen met de sloop van het bijgebouw. Gewoon doen niet teveel nadenken lijkt haar motto.


Zoektocht

Ook dochter Maxime lijkt over de Rode en Oranje drijfveer te beschikken.

De zoektocht naar een ander chateau wordt gefilmd en Maxime verteld quasi nonchalant dat ze ook heel 2020 vol zitten en meer dan 100 mensen op de wachtlijst hebben staan.

Een groter chateau zou fijn zijn nu moet ze al die mensen teleurstellen. Denk niet dat het over teleurstellen gaat, wel meer kamers, mee mensen, meer winst.


Gezelligheid

Vriendin Caroline lijkt juist Rood te worden onder druk. Want dan gaat ze ook echt de confrontatie aan met Erica of Martien.

Dat ze het niet langer trok in het chateau is vanuit de drijfveren ook wel te verklaren. Zij lijkt wat meer Groen te zijn. Ze houdt van gezelligheid. Doelgerichtheid en efficiëntie vanuit Oranje is haar vreemd. Als ik het zo bekijk lijkt het haar allemaal wat tegengevallen, het is niet altijd gezellig er moet ook hard gewerkt worden. 


Emotie


Voor Groen is het ook lastig dat Rood vanuit emotie er allerlei dingen uitgooit. Even stem verheft of zelfs even schreeuwt. Groen wordt daar niet blij van, pakt het vaak persoonlijk op. 

Terwijl Rood vanuit emotie even heel duidelijk kan zijn, de confrontatie kan zoeken om na 5 minuten te zeggen, zullen we dan nu een kopje koffie drinken?

Of meer chateau-waardig: wijnen?!

En? Welke drijfveren herkende jij bij Chateau Meiland?

Wil jij weten wat drijfveren zijn?  Wat jou energie geeft en kost? Wat jouw kwaliteiten zijn? En wat je valkuilen zijn? Laat mij dan je persoonlijke drijfverenprofiel maken. Binnen een half uur weet jij wat jou drijft, wat je energie oplevert en kost maar ook welk gedrag je onder stress laat zien. Je krijgt dan van mij een link naar een online vragenlijst, die vul je in 20-30 minuten in en je kan direct je persoonlijke drijfverenrapport van ruim 25 pagina’s downloaden. Ik stuur je dan een link om samen (online) door je drijfverenprofiel heen te lopen en je vragen te beantwoorden.

Door welke bril kijk jij - Drijfveren in de media #74

Door welke bril kijk jij? – Drijfveren in de media #74

Communiceren blijft lastig. Van de week belde ik de meldkamer van de politie omdat er voor de deur een ongeluk was gebeurd. Iemand vroeg of ik aan de politie aan het bellen was. Ik zei ja, de politie is onderweg. Daar was de meldkamer het niet mee eens, mevrouw ik stel eerst een paar vragen voordat ik bepaal of de politie komt. 

Ah, oké....

Oplossen

In mijn wereldbeeld was er een probleem (ongeluk) en dat wilde ik even op een Oranje manier oplossen. Politie bellen dan kan die het verkeer gaan regelen voor de deur.

Maar nee, zo simpel was dat niet volgens de meldkamer. Een aantal vragen bepaalde of de politie wel of niet zou komen. Gek, maar de vraag of er een gevaarlijke verkeerssituatie ontstond voor de overige weggebruikers niet. Wel of de partijen met elkaar op de vuist wilden. Nou dat niet...

Schakelen

Op dat soort momenten moet ik altijd even snel schakelen. O ja, meldkamer is Blauw, ik moet even terugschakelen. Netjes en rustig de vragen beantwoorden terwijl een vrachtwagen vol in zijn ankers moet om een nieuw ongeluk te vermijden. 

Rood en dus dwingend gaan zijn dat de politie echt moet komen, helpt niet weet ik.

Dus ja, proberen die ander te begrijpen.

En of je dat wilt dat is aan jou. Maar het kan wel handig zijn. 

Gefrustreerd

Een voorbeeld, als je een kat hebt, ga je geen takken gooien om haar te laten apporteren. En vervolgens zelf gefrustreerd af te haken omdat ze dat niet doet. En als je een hond hebt dan ga je er niet vanuit dat hij de hele dag slaapt en niet wil wandelen. 

Datzelfde geldt voor de persoon tegenover jou. Als jij realistische verwachtingen hebt dan kan je dat helpen om die persoon te begrijpen en raak jij niet gefrustreerd.

Je kan tenslotte niet veranderen hoe andere mensen zich gedragen of welke behoefte zij hebben. Maar je kan er wel voor kiezen om uit te zoeken hoe je het beste uit die andere persoon naar boven haalt.

Samenwerken

Want jij en ik ook hebben allemaal momenten dat je met mensen moet samenwerken, waar je niet onderuit kan. (Ook al ben je zzp-er ;) 
Of dat nou de mensen zijn die je inhuurt om bepaalde dingen te doen, de collega’s met wie je samenwerkt of de andere vrijwilligers op de sportclub.

Je kan ervoor kiezen om te ontdekken wie die andere persoon is. Wat hem/haar drijft. 

Dezelfde bril

Vaak ga je er automatisch van uit dat die ander op dezelfde manier in elkaar steekt als jijzelf. Dat die persoon door dezelfde bril naar de wereld kijkt.

Helaas....

Door welke bril kijk jij - drijfveren in de media #74

Want je kijkt nu eenmaal anders naar de wereld als je die als een jungle ervaart (Rode drijfveer) waar je moet vechten voor je recht en je ervoor moet zorgen dat je respect krijgt. 

Of dat je de wereld ziet als complex (Gele drijfveer) en die jij moet analyseren om te kunnen begrijpen.

Of dat de wereld een complete chaos (Blauwe drijfveer) zijn als we niet organiseren en ons aan de regels houden

Of de wereld als een onveilige plek (Paarse drijfveer) ervaart, waar je als groep bij elkaar moet blijven en je door middel van rituelen met elkaar bent verbonden.

Of de wereld ziet als vol kansen (Oranje drijfveer) en  je leeft volgens het motto: als je iets wil dan kan je het ook! 

Of je ziet de wereld als gelijkwaardig (Groene drijfveer), we moeten elkaar helpen en gelijkwaardige mogelijkheden creëren

Of je ziet de wereld als een levend geheel (Turkoois) waar we moeten focussen op de gezamenlijke problemen

Vanuit de drijfveren dus zeven verschillende ‘brillen’ om naar de wereld te kijken. 

En vanuit die kijk op de wereld communiceer je dus ook.

En regelmatig realiseer ik mij dan, ok stop, wacht even, wie zit er aan de overkant en wat heeft die persoon van mij nodig?

En? Heb je wat aan dit inzicht? Hoor het graag!

Wil jij weten wat jouw drijfveren zijn? Wat jou energie geeft en kost? Wat jouw kwaliteiten zijn? En wat je valkuilen zijn? Laat mij dan je persoonlijke drijfverenprofiel maken. Binnen een half uur weet jij wat jou drijft, wat je energie oplevert en kost maar ook welk gedrag je onder stress laat zien. 

Je krijgt dan van mij een link naar een online vragenlijst, die vul je in 20-30 minuten in en je kan direct je persoonlijke drijfverenrapport van ruim 25 pagina’s downloaden. Ik stuur je dan een link om samen (online) door je drijfverenprofiel heen te lopen en je vragen te beantwoorden. 

Hoe kan je nu je rijbewijs vergeten - drijfveren in de media #72

Hoe kan je nu je rijbewijs vergeten? – Drijfveren in de media #72

Your driver’s license please. 

Oh nee, oh nee, nee. NEE! $%^$#! 

Mijn rijbewijs ligt nog thuis in de la in mijn portemonnee. Tegenwoordig doe ik mijn bankpasjes in mijn telefoon maar niet dus mijn rijbewijs.


Okee, geen ramp dit moet op te lossen zijn.


Mevrouw, ik ben mijn rijbewijs vergeten maar ik heb wel mijn paspoort en creditcard bij mij. Mijn man heeft zijn wel zijn rijbewijs, paspoort en creditcard wel bij zich.

We need YOUR drivers license.

Mevrouw, ik heb toch al verteld dat ik die ben vergeten, ligt in Nederland.

Miss, we need your driver’s license.

Die heb ik niet en ik heb ook geen toverstaf om deze hierheen te toveren helaas. Hoe kunnen we dit oplossen? Kan mijn man worden geregistreerd als tweede bestuurder.

Daarvoor moet u de tussenpersoon bellen.

Oke, adem in en uit.

Ik heb de blik van Bart gezien en die zegt (vanuit Blauw) zoiets als: Hoe kan je nou je rijbewijs vergeten? En ik kan alleen maar denken, hoe los ik dit op?

Geen probleem, ik bel klantenservice van de tussenpersoon. Moet toch op te lossen zijn.

I can’t find your booking in the system, it is closed. You were supposed to pick up the car at 9.00 and it’s 9.30 now. Can’t help you.

Sórry! Nee echt, serieus…. 

Luister, dit werkt niet, ik ben klant, heb betaald, sta hier bij Sixt en registreer mijn man als tweede bestuurder, betaal ik extra, geen punt. Kan jij niet even met Sixt praten en bevestigen dat het oké is.

Okay, let me talk to Sixt, can you hand over the telephone.

Na 2 minuten hoor ik al dit gaat het zo niet worden. Sixt wil mijn rijbewijs en Cartrawler kan niet meer in mijn boeking. Ik zit vast tussen een f-ing systeem en een f-ing beleid.

Arghhhhhhhhh!

Geen fijn begin van de vakantie dit.

En ondertussen weet ik wat Bart denkt: Hoe kan je nu je rijbewijs vergeten?

Maar ik ben Oranje, alles is oplosbaar, zeker ook met Geel erbij kan ik ook nog out-of-the-box denken.

Er schieten verschillende scenario’s door mijn hoofd. Kunnen we toch nog met de transferbus mee naar onze locatie en daar dan een auto huren. Hier zit een heel rijtje autoverhuurders, even vragen of ze nog een auto hebben. 

Ja, even het rijtje af.

Nooit gesnapt waarom dat allemaal op een rij zit, maar ben er nu wel blij mee ;)

Bij Europcar zitten zeker 20 toeristen te wachten waarvan ik aan de lichaamstaal kan zien dat dat al best wel lang duurt.

AVIS dan. Ja, die hebben een auto voor 3x de prijs van Sixt. Serieus, vraag ik. Online is goedkoper. O, u kunt wel online boeken maar ik weet niet hoe laat de auto dan klaar staat. Hmmm, wat denk je zelf?

Dan naar Hertz, ja die hebben een auto 2x de prijs van Sixt. Oké, ik kom zo terug.

Ik loop weer terug naar Bart.
Schat, ik heb een andere auto gefixt! 

Wie ben je aan het bellen? Cartrawler? Ik hoor dat ook Bart zijn geduld verliest. Miss, you are only talking and not solving our problem. I want to talk to your manager. 

Gelukkig maakt hij met haar ruzie en niet met mij. Hij kent mij inmiddels… Dit is namelijk de tweede keer dat ik mijn portemonnee vergeet.

Hi herinnert mij subtiel nog aan die eerste situatie. 

Onze eerste vakantie samen. Die middag voordat we weg moeten heb ik nog een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan. In alle haast vergeet ik mijn portemonnee, want die zit nog in mijn werktas.

$%&! Denk ik. Nu moet ik Bart de hele vakantie om geld vragen. 

Nou, die gedachte trek ik niet. Oh wacht, ik kan telefonisch geld overmaken. Ja jongens, dit is 18 jaar geleden. Via de girofoon maak ik geld over naar Bart. 

Pfieeeuw, ik voel me gelijk alweer een stuk onafhankelijker en vrijer. Héél belangrijk voor Geel, als wist ik dat toen nog niet. Oplossingsgericht ook, hoe fixen we dit?

Schat, hang op, laat zitten, ik heb een andere auto. Laten we snel gaan voordat die ook weg is, of 2x zo duur wordt…. 

Maareh, jij moet rijden… 

Nu een paar weken later kan ik echt nog pissig worden. 

Over hoe Blauw zich vast kan houden aan regels en beleid. 

Over hoe Blauw vast kan zitten aan het systeem en ook nog verwijt, u was te laat. Grapje zeker, ik stond daar 30 f-ing minuten met Sixt te discussieren voordat ik jullie belde, hoe bedoel je te laat?

Blauw dus, maar dan wel de negatieve kant van Blauw. Het bureaucratische, het verschuilen achter regels, beleid en systemen. 

Gillend gek kan ik daarvan worden.

KLANT. Ooit van gehoord, enige idee hoe je dat spelt? Vanuit Oranje trek ik dat dus niet, Oranje is oplossingsgericht, flexibel (!!), klantgericht. 

Je laat een klant, die betaald heeft dus gewoon in de kou staan? Omdat die iets vergeten is. Omdat je systeem het niet doet. 

En ja, ik hoor je denken; Had gewoon je rijbewijs meegenomen dan was dit allemaal niet gebeurd. 

Klopt, maar hé ik ben ook Geel, heb al ter voorbereiding op de reis zoveel mogelijk van te voren klaar gelegd. Mijn Blauw onder druk al volledig ingezet. Spullen van de kinderen, opladers, boeken, medicijnen, het ligt allemaal klaar. Behalve….

Misschien dat het bij jou altijd perfect is, , maar ik vergeet echt altijd wat op vakantie. Meestal niet zo belangrijk, een föhn, papier met aantekeningen wat te doen op vakantie. 

Maar ja, nu dus een rijbewijs. 

En vanuit Geel wordt dit ook een principe kwestie. Ik kan serieus niet begrijpen dat je zo met een klant om gaat. Echt niet. Je probeert het toch op te lossen. Dat je klant een fijne vakantie heeft. Dat jij daar een bijdrage aanlevert, of niet dus.

Mijn onafhankelijkheid en vrijheid was ook een stuk minder. Ik was de hele week veroordeeld tot de bijrijdersstoel. Heb ik mijn lesje geleerd? Misschien wel, voor de komende 18 jaar, haha.

Van welk gedrag kan jij gillend gek worden?

Wil jij weten wat jouw drijfveren zijn? Wat jou energie geeft en kost? Wat jouw kwaliteiten zijn? En wat je valkuilen zijn? Laat mij dan je persoonlijke drijfverenprofiel maken. Binnen een half uur weet jij wat jou drijft, wat je energie oplevert en kost maar ook welk gedrag je onder stress laat zien. 

Je krijgt dan van mij een link naar een online vragenlijst, die vul je in 20-30 minuten in en je kan direct je persoonlijke drijfverenrapport van ruim 25 pagina’s downloaden. Ik stuur je dan een link om samen (online) door je drijfverenprofiel heen te lopen en je vragen te beantwoorden. 

De valkuil van groen - drijfveren in de media #70

De valkuil van Groen – Drijfveren in de media #70

Een weekje vakantie doet altijd goed. Heerlijk om even op te laden in de zon, het hoofd leeg te maken tijdens een flinke wandeling. En nieuwe inspiratie op te doen.

Ik heb al een lijstje van zeker zes blogs die ik weer voor jullie kan schrijven dus op naar de 100 ;).

De valkuil
Vandaag over de valkuil van Groen. Dat klinkt niet gelijk positief hoor ik je denken. Maar er is altijd een andere kant. Zo is er geen licht zonder donker, is er geen links zonder rechts, zo heeft elke drijfveer een kracht maar ook een valkuil.

Deze keer Groen in the spotlight. Want de kracht van Groen ligt weliswaar in het communiceren, mensen betrekken, samenwerken en draagvlak creëren maar er is ook een andere kant aan Groen.


Onder druk

Groen onder druk laat ander gedrag zien: klagen, roddelen, anderen zwartmaken. En dat zijn woorden waarvan Groen vaak zegt: "nee... dat klopt niet!."

Een tijdje geleden in een training was er een prachtig voorbeeld. Het ging over als er iets mis gaat. Groen heeft dan vaak de neiging om te zeggen: ‘Joh, geeft niks kan gebeuren. 

Maar ondertussen wordt er tegen anderen gezegd: ‘Begrijp jij dat nou? Dat is al de zoveelste keer…’


Praten of roddelen?

Dat praten met die anderen werd echter niet gezien als roddelen maar als steun zoeken. In de categorie: ligt het nu aan mij of niet? En dat steun zoeken snap ik wel, toch denk ik dat andere drijfveren het wel zien als roddelen of in ieder geval als praten over. Dat was een eye-opener voor Groen, die zagen het echt als steun zoeken en zeker niet als roddelen.


Stiekem

Een ander voorbeeld is een collega-ondernemer die in haar blog schreef over dat zij maar bleef draaien in haar verontwaardiging. Ze wilde stiekem horen dat ze gelijk had.

Ze wilde erkenning voor het feit dat ze het zwaar had, dat het project lastig was, dat het aan de anderen lag maar vooral dat zij toch echt, écht heel zielig was en daarom medelijden verdiende en reden had tot klagen.

Ja, noem het slachtofferrol (vanuit je eigen drijfveer) of niet maar Groen wil steun. 

Groen wil horen dat het erg is. Groen wil horen dat het aan de ander ligt.

Maar brengt het je wat je wilt? 

Kom je ermee verder?

Eerlijk!?

De steun van die ander waarmee je het over de kwestie hebt kan fijn voelen, zeker.

Maar helpt het je echt verder?


Actie!

Of is het tijd om actie te ondernemen (Rood) , een oplossing te zoeken (Oranje), zaken organiseren (Blauw) of  zaken te analyseren (Geel).

Of ook een optie: zaken direct met die ander te bespreken, zonder dat er al heel veel anderen van weten.

Vragen wat die ander nodig heeft. 
Of zeggen dat die actie niet fijn vond. 
Dat je aangeeft wat jij nodig hebt.

Wat ga jij voortaan doen?

Wil jij weten wat jouw drijfveren zijn? Wat jou energie geeft en kost? Wat jouw kwaliteiten zijn? En wat je valkuilen zijn? Laat mij dan je persoonlijke drijfverenprofiel maken. Binnen een half uur weet jij wat jou drijft, wat je energie oplevert en kost maar ook welk gedrag je onder stress laat zien. 

Je krijgt dan van mij een link naar een online vragenlijst, die vul je in 20-30 minuten in en je kan direct je persoonlijke drijfverenrapport van ruim 25 pagina’s downloaden. Ik stuur je dan een link om samen (online) door je drijfverenprofiel heen te lopen en je vragen te beantwoorden. 

Denk groot maar hou het klein - Drijfveren in de media #65

Denk groot maar hou het klein – Drijfveren in de media #65

Dit weekend las ik Groot denken van Adriaan Wagenaar over kansen grijpen die anderen niet zien. Een Geel/Oranje boek.

Daar stond een verhaal in van Joost Steins Bisschops* over een schaakpartij tussen talenten. In september speelt de 19- jarige Noorse topschaker Magnus Carlsen een bijzondere schaakpartij op verzoek van zijn sponsor. Carlsen speelt in een hotelkamer in New York tegen ‘de rest van de wereld’: drie internationale grootmeesters stellen zetten voor en de gemeenschap van onlineschakers mocht stemmen op een van die voorgestelde zetten.

De openingszetten gingen nog goed maar als snel verliest ‘de rest van de wereld’.

De reden?

Een van de deelnemende grootmeesters verklaarde waarom het misliep: “It was like cooking with too many chefs, who all wanted to use different spices.”

Teveel keuzes, teveel kennis, je loopt vast.

Nog meer kennis

Dat is ook wat ik vaak  herken in ondernemers met een Gele drijfveer.

Nog meer kennis opdoen, nog meer boeken lezen, nog meer trainingen volgen.

Maar wanneer is het genoeg?

Al die kennis kan je verlammen.

Al die kennis kan je afhouden van je doel.

Want waarom wilde je eigenlijk meer kennis? Omdat je nog niet genoeg wist?

Troost je, voor Geel is er NOOIT genoeg kennis. Net zoals er voor Groen nooit genoeg communicatie kan zijn en er voor Oranje nooit genoeg uitdagingen kunnen zijn.

Meer kennis inspireert, laat je andere inzichten zien maar kan je dus ook vleugellam maken.

Drijft Geel jou? En welke andere drijfveren nog meer?

Andere drijfveren

Die kunnen je namelijk helpen om in beweging te komen. Zo kan Groen ervoor zorgen dat je niet  teruggetrokken in je eentje in een afgesloten kamer, nou dat klinkt wel heel erg, maar als je Geel bent dan snap je wat ik bedoel, blijft zitten. Maar dat je erop uit gaat, met mensen overlegt over dat wat je bezig houdt.

Oranje kan helpen om naar een doel toe te werken. Leuk al die kennis maar welke kennis heb je exact nodig om je doel te bereiken.

Blauw kan ervoor zorgen dat je vanuit the box weer richting the box gaat. Niet teveel ‘hoog over’ gaat, maar even in details gaat denken. Hoe en wanneer ga je dan wat doen?

Rood zorgt voor tempo, focus en besluiten. Leuk al die oneindige mogelijkheden en poelen vol kennis. Maar wat ga je wel en niet doen/leren? Wat ga je nu eerst doen?

Kijk eens rond

En denk je nu na het lezen van bovenstaande zou fijn zijn als ik Rood, Blauw, Oranje of Groen had. Kijk eens rond in je omgeving.

Wie zou jou kunnen helpen met  het aanbrengen van focus, van een planning?

Wie zou jou kunnen helpen om doelgericht te kijken wat je nu nodig hebt?

Met wie zou je kunnen sparren?

Het zou zonde zijn als je al de kennis die je hebt en de visie die je graag wilt uitdragen niet verder komt dan je eigen werkkamer.

Denk groot maar hou het klein, dan kan je pas echt vliegen!

Wil jij ook vliegen en je niet langer laten weerhouden? Wil jij weten wat jou energie geeft en kost? Wat jouw kwaliteiten zijn? En wat je valkuilen zijn?  

Laat mij dan je persoonlijke drijfverenprofiel maken. Binnen een half uur weet jij wat jou drijft, wat je energie oplevert en kost maar ook welk gedrag je onder stress laat zien. Je krijgt dan van mij een link naar een online vragenlijst, die vul je in 20-30 minuten in en je kan direct je persoonlijke drijfverenrapport van ruim 25 pagina’s downloaden. Ik stuur je dan een link om samen (online) door je drijfverenprofiel heen te lopen en je vragen te beantwoorden.

Heb je al een drijfverenprofiel? Pak ‘m nog eens uit je kast of la. 
Weet je nog wat jou drijft, wat je energie geeft? En doe je daar ook wat mee? 

P.S. Mijn blog voortaan wekelijks direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.

*) artikel Joost Steins Bisschops


de kwartjes vielen met honderden tegelijk - drijfveren in de media #63

De kwartjes vielen met honderden tegelijk – Drijfveren in de media #63

Het is februari, koud en regenachtig, eigenlijk zoals nu maar dan 7 jaar geleden. Ik rijd naar huis na een gesprek. De helft van de rit schakel ik met links want dit is de eerste keer dat ik mag rijden na mijn gebroken pols. En dan gelijk een rit van een uur heen en een uur terug, niet echt handig.

Het gesprek wat ik net heb gevoerd, verliep raar. En in mijn hoofd probeer ik de dingen op een rijtje te krijgen. Ik werk op dat moment 6,5 jaar als interimmer en heb al veel gesprekken voor een opdracht gevoerd. En nog vaker aan de andere kant van de tafel gezeten als HR adviseur.

Een ander gesprek
Dit gesprek is anders. Zodra ik binnenkwam werden er vragen op mij af gevuurd. Het ging maar door. Gewoon vragen kris kras door elkaar, niet doorvragen op mijn antwoorden, zeg maar een mitrailleur.

Na 25 minuten houdt het vragenvuur op. En krijg ik de kans om zelf nog vragen te stellen. Na 35 minuten sta ik weer buiten, verbaasd over wat er zojuist gebeurde.

Onderweg word ik gebeld, de consultant die mij heeft voorgedragen voor de opdracht vraagt hoe het gesprek gegaan is.  Ik vertel haar dat ik het een bijzonder gesprek vond. Maar ook dat ik benieuwd ben naar de terugkoppeling van de opdrachtgever. De opdrachtgever is enthousiast en wil mij inhuren.

Nou…. zeg ik. Ik weet het niet. Het gesprek liep zo raar. Normaal heb je samen een gesprek maar zo ging dit niet. Ik wil graag nog de HR manager spreken die het gesprek deed.

Leg uit

Als ik hem aan de telefoon heb, leg ik uit dat ik graag wil weten waarom hij dit gesprek zo voerde. Hij legt uit dat de directeur een bepaald type is en lastig is om mee te werken. Hij wilde weten hoe een interimmer zich zou houden tegenover de directeur, vandaar.

Oké, dat snap ik. Maar waarom niet aan het einde van het gesprek daar dan iets over zeggen? Wonderlijk.

Ik besluit de opdracht toch aan te nemen, het is meer de ratio die deze keer overheerst dan het gevoel. Een verkeerde inschatting zal later blijken . Maar ja, soms werkt het ook zo, de schoorsteen moet roken, er moet brood op de plank, voor niets gaat de zon op en de rekeningen moeten betaald worden, dus.

Het valt mee

De directeur waarvoor ik werd gewaarschuwd kan ik heel goed mee samenwerken. Ze heeft de gewoonte om elke keer binnen te vallen en om een lijstje te vragen. Als ik haar vraag welke lijstjes ze voortaan op wekelijkse of maandelijkse basis wil ontvangen is ze verrast. Kan dat? Ja natuurlijk!

Met de twee collega’s die er allebei al een tijd werken, is het lastig samenwerken. Als ik vraag zullen we lunchen wordt er gezegd dat ze hier eten, niet lunchen. Ok, sorry. Als ik keihard heb gewerkt om een evaluatie op tijd af te hebben voor directie en OR, voelt een collega zich niet betrokken en gaat naar onze leidinggevende.

Op het matje

Ik word op het matje geroepen dat ik mijn collega niet heb betrokken. Ik geef toe dat dat klopt. Mijn leidinggevende is verrast. Ja natuurlijk heb ik hem niet betrokken, hij was drie weken op vakantie. Waarom komt mijn collega eigenlijk niet zelf naar mij toe om dit te bespreken? Ik bijt niet....

Zij kijken Olympische Spelen tijdens werktijd en iedereen die met een vraag binnenkomt wordt afgewimpeld, het is heel druk, kan het volgende week? Niet mijn werkethos.

Spanning

De onderlinge spanning neemt toe en ik voel mij niet lekker in mijn werk zitten. Ik begin aan mijzelf te twijfelen. Wat nu? Ik besluit met een aantal mensen te gaan praten om erachter te komen wat hier speelt. 

Kritiek of feedback, wat je wilt, die ik eerder kreeg toen ik nog in loondienst was, spelen weer op. Ik ben te onafhankelijk, ik betrek mensen niet, ik weet het beter, alles moet anders etc. 

Jeetje denk ik, hiervoor ben ik toch niet als interimmer gaan werken? In de 7 jaar dat ik voor mijzelf werk heb ik voor elf opdrachtgevers gewerkt. Daar was men altijd blij met hoe ik opereerde. Lekker zelfstandig, onafhankelijk, kritisch en ook gewoon aan de bak en dingen realiseren.

Hoe kan dat verschil dan zo groot zijn?

Een wat?

Via een oud-collega kom ik terecht bij iemand die ook als interimmer werkt. We maken kennis en wisselen ervaringen uit.  Als ik mijn huidige situatie uitleg, oppert zij om een drijfverenprofiel te laten maken. Een wat? Ik had er nog niet van gehoord. Zij legt uit, middels een drijfverenprofiel leer je jezelf kennen, wat je kwaliteiten en valkuilen zijn, wat je energie geeft. Maar ook hoe anderen reageren en hoe zij communiceren.

Klinkt goed, doe maar!

Een week later zit ik bij haar aan de keukentafel, ze licht mijn drijfverenprofiel toe. En daar beginnen de kwartjes met honderden tegelijk te vallen.

Daarom

Ah dat is waarom mijn collega zich niet betrokken voelde (Groen vs Geel). Dat is waarom ik goed met de directeur kon samenwerken (beiden Rood). Dat is waarom mij collega’s vinden dat ik alles wil veranderen en verbeteren. (Geel vs Blauw, Paars) Dat is waarom ze mij arrogant vinden. (Groen vs Oranje) Dat is waarom ik altijd alles wil snappen. (Geel) Dat is waarom ik nu zo strikt aan het doen ben. (Blauw onder stress) Dat is waarom ik nu geen energie krijg van mijn werk. (Geen resultaten, inzichten of actie) Dat is waarom ik op mijn website heb staan dat ik graag dingen bedenk, implementeer en echt aan de slag ga. (Geel, Oranje, Rood).

Wow…

Het is ineens zo duidelijk. En alles staat in een paar kleurrijke grafieken.

Vanaf dat moment is mijn drijfverenprofiel mijn leidraad. Elke opdracht(gever) leg ik langs de drijfverenmeetlat. Kan ik ermee samenwerken? Krijg ik ruimte en vrijheid (Geel)? Is er oog voor resultaat (Oranje)? Kan ik zelfstandig aan de slag, echt aan de bak (Geel, Rood)?

Gaat het dan altijd goed? Nou nee. Want soms heb ik een heel goed gesprek met de opdrachtgever en dan ga ik aan de slag en dan blijkt dat de cultuur in de organisatie een hele andere is.

Maar… ik kan het analyseren en snap waar het wringt. En ik snap ook wat ik moet doen om de zorgen dat ik er energie (Geel) van krijg. En soms is dat weer heel veel boeken bestellen en lezen, docu’s kijken, portie Amsterdam. Maar ik weet dat nu.

Inzicht

De afgelopen jaren heb ik gezien wat inzicht in drijfveren je kan opleveren.

Iemand die op zoek ging naar een nieuwe baan maar eigenlijk niet echt wist wat hij zocht. Totdat hij inzicht kreeg in zijn drijfveren. Een baan waarin vrijheid (geel) belangrijk was, resultaten behalen (Oranje) maar ook in een hecht team werken(Paars). In de sollicitatiegesprekken die volgden kon hij feilloos zien of het bij hem paste of niet.

Iemand die twijfelde of ze wel of niet voor zichzelf wilde beginnen. Totdat zij inzicht kreeg in haar drijfveren. Zag dat ze graag samenwerkte (Groen) en hield van structuur (Blauw).  En zich realiseerde dat samenwerken als zelfstandige toch echt anders is dan samenwerken in een team. En voor een bedrijf ging werken waar veel processen, structuur was.

Iemand die als zelfstandige werkte en zich afvroeg waarom het sommige taken hem maar niet lukte. Zijn businesscoach adviseerde hem te gaan netwerken, visitekaartjes uit te delen. Het stond hem zo tegen (verwerping/allergie op Oranje). Hij snapte het zelf niet, werkte graag met mensen samen (Groen) en praatte ook graag met onbekenden maar netwerken…. Totdat hij zag dat hij meer van de echte langdurige relaties opbouwen was. Niet van de vluchtige salesachtige gesprekken maar echt bouwen aan een relatie. Kijk, dan ga je toch anders naar een netwerkbijeenkomst.

In mijn hoofd komen nu zoveel mensen en hun verhalen op. Ik nog wel uren doorgaan.

Het zal je inmiddels duidelijk zijn waarom ik zo vol passie en energie praat/schrijf over drijfveren. Elke keer weer doen mensen zoveel inzichten over zichzelf maar ook over anderen op. Over hoe zij communiceren en hoe dat wordt ervaren. Over waar zij echt energie van krijgen en hoe ze ervoor zorgen dat ze dat blijven krijgen.

Heb jij nog geen drijfverenprofiel? Dat is zo geregeld. Bestellen kan hier. Je krijgt dan van mij een link naar een online vragenlijst, die vul je in 20-30 minuten in en je kan direct je persoonlijke drijfverenrapport van ruim 25 pagina’s downloaden. Ik stuur je dan een link om samen (online) door je drijfverenprofiel heen te lopen en je vragen te beantwoorden.

Heb je al een drijfverenprofiel? Pak ‘m nog eens uit je kast of la.
Weet je nog wat jou drijft, wat je energie geeft? En doe je daar ook wat mee? 

Wil je mij laten weten wat jouw grootste inzicht was?

P.S. Mijn blog voortaan wekelijks direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Dat hebben we weer gehad carnaval - drijfveren in de media #62

Dat hebben we weer gehad – Drijfveren in de media #62

Zo, de carnaval is weer achter de rug. Ben je aan het bijkomen of of denk je: waar heb je het over? Ik vier geen carnaval!

Hier ruim boven de rivieren is er in verhouding weinig van te merken. Voor onze deur komt op zaterdag en zondag 2x per dag een kar voorbij met harde muziek en lichten. Een dorp verderop is er een optocht maar uit ervaring weet ik dat het onder de rivieren echt een ander verhaal is.


Ander verhaal

Wekenlang staat alles in het teken van carnaval. De bakker verkoopt speciaal carnavalsbrood en de etalages zijn versierd. De winkels zijn dicht en het werk ligt plat. Mailen of bellen naar klanten in Brabant of Limburg kan je in deze dagen echt vergeten. Werkelijk alles staat in het teken van carnaval.

Paars/Groen

Vanuit drijfveren bekeken is Carnaval echt een Paars/Groen feest. Paars want Carnaval kondigt het begin aan van de vastenperiode tot aan Pasen.

Paars want het staat vol van symboliek en rituelen. Zo krijg de Prins de sleutel van het dorp/stad voor een paar dagen van de burgemeester. 

Het getal 11 heeft een bijzondere betekenis: het gekkengetal. En wordt het Carnaval afgesloten met het halen van een askruisje in de Kerk.

Groen omdat het gaat om samen zijn en gezelligheid. Samen verkleed gaan, de voorpret. Afspreken met vriendengroepen.


Echt carnaval

Tussen mijn 10e en 15e vierden wij echt carnaval want mijn vader was lid van de carnavalsvereniging de Bremspoersen in Riethoven. Wij woonden in Culemborg (tussen de rivieren) maar voor Carnaval gingen we altijd naar Riethoven.

Och, wat was ik jaloers op de dansmariekes, ik wilde dat ook wel. Ik zat op turnen maar dit leek mij echt fantastisch. Maar ja, ik woonde niet in Riethoven, dus dat zat er niet in.

De laatste keer vierde ik Carnaval toen ik 15 jaar was. Samen met mijn vriendin Monique, ging ik naar 'De Rietstek' waar het jeugdcarnaval werd gevierd. Het hoogtepunt was de kusjesdans.

Er werd een grote kring gemaakt en in het midden van de kring liepen meisjes en jongens. Vanuit het midden mocht je iemand in de kring kussen en die mocht dan ook weer rondlopen en een ander gaan kussen.

Verkleed in een wit-blauw gestreept T-shirt, een wit schildersjasje en een kapiteinspet verheugden wij ons op de kusjesdans.

Maar wat een teleurstelling!

Iedereen kende elkaar (logisch Riethoven had zo’n 2.000 inwoners). En wij waren de vreemde eend in de bijt. Ze kenden ons niet. Slechts 1 jongen had het aangedurfd om mij te kussen.


Ons kent ons

Wat ik toen nog niet wist maar nu vanuit de drijfveren prima kan begrijpen, is dat een hoog ons-kent-ons gehalte had. Wij, twee pubers uit de ‘stad’, hoorden daar niet bij.


De Snorkels

Vanuit de drijfveren begrijp ik ook waarom ik toen niet en nu nog niet, het niet heel erg op verkleden heb. 

Nou ja, die ene keer dat we meeliepen in de optocht van Bremspoersengat. Mijn vader had via via schuimrubberhoofden van ‘De Snorkels’ kunnen lenen. (Ja, die was je weer vergeten hé, tekenfilmserie van de Snorkels, grote hit in mijn jeugd).

Mijn broertje als Allstar op zijn skelter waar mijn vader met schuimrubber nog een heel voertuig van maakte. Mijn vader als dr. Galjoen in een witte lange jas en ik als Daphne in het rood met Paars deelden we kleurplaten uit van De Snorkels.

Door die schuimrubberhoofden herkenden mensen ons niet en dat vond ik fijn. Ook heel grappig was dat wij de hele tijd hoorden, wie zijn dat?
Want ja, wij kwamen niet van daar ;)

We wonnen die dag de 3e prijs, en kregen 100 gulden. Daar werd ik dan vanuit Oranje weer heel blij van ;).


Verkleden

Verkleden vind je leuk of niet maar Geel vind het vaak niet leuk. Ook niet als Groen gaat roepen: ‘Ah joh, doe nou gezellig met ons mee! Of: ‘Maar iedereen doet zo’n leuk pak/petje op/aan’.

Nou daar heeft Geel geen enkele boodschap aan wat iedereen doet. Vrijheid en onafhankelijkheid is wat voor Geel telt niet het voldoen aan de norm van anderen.


Ik ben niet iedereen!

Dat viel mij vorige week ook nog op. Onze middelste deed mee aan de selectie van de Hockeyacademie. We zaten nog op de tribune te wachten toen de meeste kinderen al gingen omkleden. Dus ik zeg tegen haar: ‘Misschien moet jij je ook even omkleden? iedereen is namelijk al aan het omkleden’. ‘Mama, ik ben niet iedereen!’ 

Tsja…. Geel it is…


Woordgrappen

De woordgrappen tijdens zo’n optocht kan ik dan wel waarderen. Zo zag ik een foto van de Bar Bieren. Dat vind ik dan wel weer grappig.

En, wat herken je van jezelf in Geel, Groen of Paars? 

Weet jij nog niet wat jou drijft? Wat jou energie geeft en kost? Laat mij dan jouw drijfverenprofiel maken. Heb je direct inzicht in je kwaliteiten en in welke omgeving jij het liefste werkt. Wat je van nature makkelijk afgaat maar ook wat jou energie kost. 

Ook Chris liet een drijfverenprofiel bij mij maken. Dit is wat Chris ervan vond: 
Op aanraden van mijn partner bij Danielle een drijfverenprofiel laten maken. Eigenlijk om beter inzichten te krijgen in mijn eigen drijfveren, sterke punten en reacties. Daarnaast om te toetsen of mijn huidige functie wel bij past en kan ik inzichten krijgen in zaken die me energie opleveren en lekken. Vooral veel herkenbaarheid die ik nu kan verklaren. Betere inzichten gekregen om klanten beter te begrijpen en te helpen. Ik kan iedereen die inzichten in zichzelf maar ook in zijn klanten wil krijgen een drijfverenprofiel aanraden.

Ontdekken wat een drijfverenprofiel jou kan brengen?


P.S. Mijn blog voortaan wekelijks direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Wauw dat doe je goed #complimentendag - Drijfveren in de media #61

Wauw, dat doe je goed! – Drijfveren in de media #61

Een compliment, zo makkelijk gemaakt en toch doen we het vaak veel te weinig.  Ik ook. Nou ja, ik denk het vaak wel maar ik spreek het niet altijd uit.

Want ja, je wilt niet dat je compliment verkeerd wordt opgevat. Dat mensen denken dat je het doet om te slijmen (Oranje). Of dat je bang bent om anderen die je dan geen compliment geeft, tekort doet (Groen).

Want uiteindelijk vinden we het allemaal fijn om een compliment te krijgen, niet alleen Oranje.

Deze oefening die door een lerares op Facebook werd gepost vind ik dan ook echt geniaal. 

De oefening is als volgt: In de klas is een Mol. Die Mol moet onopvallend complimenten geven en aardig doen. Aan het einde van de dag mag de klas raden wie de Mol was. Maar ja, alle anderen in de klas hebben ook gemold en dus complimenten gegeven. Hoe mooi!

Uit onderzoek van wetenschapper Arjan Non blijkt dat mensen 10% harder werken als ze een compliment krijgen. Aha denkt Oranje nu, dus dat moet ik gaan doen, complimenten geven. Waarschuwing voor Oranje, Groen heeft écht wel door als je het niet meent….

Grappige conclusie uit het onderzoek was dat het niet uitmaakte of het individu of iemand anders uit de groep het compliment kreeg. "Dat vonden we het meest interessant", zegt onderzoeker Arjan Non. "Onze verklaring is dat mensen een bepaalde behoefte hebben om zichzelf te conformeren aan de norm."

Nou denkt Geel, voldoen aan de norm is niet persé mijn ding… 

Maar goed, ben je Blauw of Paars dan voelt dat alweer logischer.

Complimentendag 2019 - drijfveren in de media #61

Complimenten geven is soms ook lastig. 

Daarom een tip. 

Carol Dweck heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het effectiever is om een compliment te geven over het proces. 

Dus: Wat doe jij dat slim! (Geel) of Wat doe je dat handig (Oranje). Wat doe je dat snel (Rood). Wat doe je dat nauwkeurig (Blauw). In plaats van: Wat ben jij slim / handig / snel / nauwkeurig. 

Of geven we weinig complimenten omdat we het zelf ongemakkelijk vinden om er mee om te gaan? En eigenlijk is het ontvangen niet meer dan een simpel "dankjewel’ zeggen. We hoeven niet te zeggen dat het niet nodig was, waar we het gekocht hebben of hoeveel het kostte…

Wie geef jij vandaag een compliment?

Weten wat jouw drijfveren zijn? Maak dan de gratis test!


in het nieuws - drijfveren in de media #60

In het nieuws – Drijfveren in de media #60

Deze keer een blog over een tweetal discussies die op dit moment actueel zijn. Het schooladvies voor groep 8 en de energierekening die hoger uitvalt dan het kabinet berekend had. Vanuit de drijfveren kijk ik graag met je mee naar dit nieuws.

Vorige week de discussie over dat het schooladvies pas mag plaatsvinden na de eindtoets van groep 8.

Vanuit Groen gezien is het niet eerlijk of liever ongelijkwaardig, dat alleen kinderen met mondige ouders het voor elkaar krijgen dat het schooladvies wordt aangepast als een leerling beter scoort in de eindtoets.

Vanuit Blauw gezien is het niet rechtvaardig. Om een eind aan die ongelijkheid c.q. onrechtvaardigheid (Groen/Blauw) te maken is het voorstel om het schooladvies voortaan te geven als de uitslag van de eindtoets bekend is.

Eerder was het beleid om het advies van de leraar (Geel/Groen) zwaarder te laten wegen dan de uitslag van de eindtoets (Blauw). Maar nu dat volgens sommige politieke partijen niet eerlijk lijkt uit te pakken wordt toch de uitslag van toets weer belangrijker.

Allemaal prima zou je denken maar de discussie spitst zich nu toe op de datum. Het wordt nogal een Gele discussie want leuk om te constateren dat dit niet werkt maar wat is dan een slimmere manier?

Daar zijn de partijen het niet over eens. In het artikel van het AD wordt de discussie al gevoerd op een Geel/ Blauwe manier.

Want ja, doe je de eindtoets in februari dan hebben de kinderen ‘niks’ meer aan school en zijn ze alleen bezig met de musical en kamp.

Doe je de toets later dan wordt het inschrijven bij de middelbare scholen ook later. Lijkt mij ook een praktisch (Oranje) probleem.

Duidelijk een Geel/Groen/Blauw probleem met wat gemis aan Oranje, het moet slimmer en ook eerlijker maar de praktische uitvoerbaarheid is nog wel een dingetje….

Dan nog de blunder van het kabinet met de energienota. Grappig dat dit als een blunder wordt gezien. Ik vermoed een Oranje opzet. Er ligt weliswaar een Blauwe berekening aan ten grondslag (met verouderde cijfers dat dan weer wel) maar het kabinet had er belang bij om een koopkrachtstijging te kunnen beloven. Maar ook om draagvlak (Groen) voor de energietransitie te creëren.

Gisteren gaf ik een training en al snel werd de grap gemaakt dat na een training van mij, je nooit de dingen meer op dezelfde manier zou bekijken. Die disclaimer is wel terecht…  Want heb je eenmaal inzicht in de drijfveren dan zie je het overal terug niet alleen op het werk maar ook privé en in de media.

Ik kan niet eens de Luizenmoeder kijken of Heel Holland Bakt zonder dat ik de drijfveren zie….

Nou hoeft dat bij jou niet zo heel erg te worden als bij mij, hahaha.Maar juist het inzicht in de drijfveren van die ander zorgen ook dat de emotionele lading die er toch al snel op komt te liggen, ervan af gaat. Je ziet dan eerder wat die persoon nodig heeft in plaats van die persoon weer te zien als daar heb je hem/haar weer met ….

Nou ik ga de krant weer lezen, even kijken wat voor nieuws ik nog tegenkom ;)Wil jij ook inzicht in je drijfveren? Laat dan een persoonlijk drijfverenprofiel maken. Meer weten? Kijk hier of bel, mail, app mij. Groet,Danielle

Verrassing Valentijnsdag Drijfveren in de media #59

Verrassing?! – Drijfveren in de media #59

Ja, het is weer 14 februari en dus Valentijnsdag.

Het is bijna niet te missen want de chocoladeharten liggen in de winkels, parfum is in de aanbieding en de bloemen zijn gelijk weer duurder ;).

Vanochtend postte ik expres vroeg op Instagram onderstaande afbeelding, want ja grote kans dat Rood nog snel een kado moet kopen. 

En grote kans dat Geel vergeten is dat het vandaag 14 februari is. Geel zal dus snel nog even iets leuks moeten bedenken. Geen probleem voor Geel, creatief en out-of-the-box dus...

Verrassing, valentijnsdag - Drijfveren in de media #59

Moeten

Nou ja, moeten, daar doet Geel niet aan. Als Geel al meedoet aan Valentijnsdag. Want er is ook een grote kans dat Geel die Valentijnsdag één grote commerciële onzin vindt. (Geel en zijn principes, zucht…)

Commerciële onzin of geldverspilling?

Voor Turkoois geldt, als die het vanuit zichzelf niet relevant vindt doet die sowieso niet mee. Turkoois is voor zover het kan (haha) nog onafhankelijker dan Geel.  En ja, Turkoois ontbreekt in de afbeelding, dat klopt!


Speciaal voor Geel nog even, Valentijnsdag is niet uitgevonden door Hallmark. 


Herkomst

Volgens Quest is de herkomst een beetje onduidelijk. Het verhaal over de priester Valentinus komt in de geschiedschrijving het vaakst terug. De priester trouwde in het geheim stellen toen keizer een wet had uitgevaardigd dat soldaten niet mochten trouwen.

De keizer kwam erachter en priester Valentinus werd gevangen gezet. In de gevangenis werd Valentinus verliefd op de dochter van een bewaker. 

Op de dag van zijn executie stopte hij haar nog een briefje toe: van je Valentijn. 

Ahh, tranentrekkend...?!


Verrassing

Groen laat zich graag verrassen en verheugt zich op een gezellige dag/avond. Maar Groen vindt het ook leuk om anderen te verassen en kan nu al genieten van de verassing die hij/zij zelf in petto heeft.

Blauw heeft alles al in huis en allang geregeld. Verrassingen zijn niet zo aan Blauw besteedt. Blauw is meer van de voorspelbaarheid en de structuur.

Dus om Blauw nu vandaag uit zijn omgeving te trekken met de mededeling: Pak je spullen schat, we gaan naar Schiphol over 30 minuten. Nah, daar maak je Blauw niet blij mee. 

Allereerst slaat de stress toe, waar gaan we heen, wat moet er mee? Had dat eerder gezegd dan had ik mij kunnen voorbereiden, zal Blauw verzuchten. 
Maar ja, dan zou het geen verrassing zijn toch? 


What's in it for me?

En Oranje? Die hoopt er zelf ook wat aan te hebben… Een grote fles parfum of een dikke bos rode rozen doet het altijd goed op Instagram. Want statusverhogend, ja toch ;).

Mooie traditie
Paars geniet van de mooie traditie, elk jaar weer. Duitsers met Paars in hun drijfveer kijken toch anders naar 14 februari. Het is daar een ongeluksdag omdat het de sterf- of geboortedag is van Judas.

En , hoe vier jij Valentijnsdag?

Ook meer inzicht?
Wil jij ook meer inzicht in je drijfveren zodat je anderen (en jezelf!) beter leert begrijpen? Makkelijker leert communiceren. Meer inzicht krijgt jouw kwaliteiten en talenten? Maar ook in wat jou qua energie helemaal leegslurpt? 

Laat mij dan een persoonlijk drijfverenprofiel voor je maken. 

Je krijgt niet alleen een rapportage van 25 pagina's maar ook een persoonlijk 1-op-1 gesprek met mij van 30 minuten waarin ik met jou door je profiel heen loop.

Arrogant - Drijfveren in de media #58

Arrogant! – Drijfveren in de media #58

Vanochtend las ik op Nu.nl dat darter Michael van Gerwen het jammer vindt dat anderen hem arrogant vinden. Overigens zegt hij erbij dat ‘alleen Nederlanders hem arrogant noemen. In Engeland, Duitsland, Australië of welk land dan ook hoor ik daar bijna niemand over.”

Hij vindt het nergens voor nodig dat ze hem zo noemen. ‘Iedereen die me een beetje kent, weet dat het onterecht is. Die weten dat ik niet zo ben en gewoon een normale gozer ben. Natuurlijk, ik kan wat praatjes hebben, maar dat hoort er ook bij.’

Van Gerwen weigert ook zichzelf in een underdogpositie te praten. Hij vindt dat niet eerlijk. Hij vindt dat je wel van je eigen kracht moet uitgaan. En als een tegenstander niet goed speelt ‘dan ga ik er niet omheen lullen en allemaal smoesjes verzinnen. Slecht is slecht’.

Welke drijfveren herken jij in Michael van Gerwen?

Oranje inderdaad en ook Rood. Oranje want resultaatgericht, de meeste topsporters worden gedreven door een Oranje drijfveer, dat zal je niet verbazen. (Ik bedoel, heb je Mark Tuitert gezien bij de Slimste Mens, man die wilde graag winnen…)

Maar ook Rood want hij zegt ook waar het op staat. Hij hoydt niet van dat Groene eromheen gepraat en smoesjes…

Jaren geleden werd ik arrogant genoemd toen ik voor een opdracht bij een overheidsorganisatie werkte. Arrogant? Hoezo was ik arrogant. Dat begreep ik niet goed.

Als ik zei: zullen we gaan lunchen? Dan werd ik verbeterd door mijn twee collega’s, we lunchen hier niet, we eten gewoon. Oh, oké…..

Echt ik snapte het niet totdat…

Totdat ik mijn drijfverenprofiel liet maken. En ineens viel het op zijn plek. Want toen realiseerde ik mij dat ik werd (en word) gedreven door Geel, Oranje en Rood.

En welke drijfveer vindt Oranje arrogant?

Juist, dat is Groen!

Dat verklaarde voor mij een hoop. Mijn twee collega’s waren Groen, Blauw en Paars. Dus dat ze mij bedreigend vonden omdat ik alles wilde veranderen en geen oog had voor hoe het eea was gegroeid was, begreep ik gelijk.

Arrogant was ik dus volgens Groen.

Niet gek als je naar de wereldbeelden van Oranje en Groen kijkt.

Het wereldbeeld van Oranje is namelijk dat wereld vol kansen is, als je iets wilt dan kan je het ook. Het niet pakken van die kansen is dan ook onhandig volgens Oranje. En degenen die wel de kansen grijpen mag daar ook beter van worden en wie dat niet doet heeft dan aan zichzelf te wijten.

Groen kijkt anders naar de wereld. Groen kijkt naar de wereld als gelijkwaardig. Mensen moeten elkaar helpen en een gelijkwaardige mogelijkheden creëren. Prettig en sociaal samenleven dat is waar iedereen een bijdrage aam moet leveren. Het creëren van ongelijkheid door macht en competitie zorgt voor ongelijkheid volgens Groen.

Now there you have it! Lijkt mij duidelijk toch waarom Groen Oranje arrogant vindt vanuit het wereldbeeld van Groen.

Door Versnel en Koppenol is vanuit een dataset van 10.000 drijfverenprofielen van mensen die in allerlei sectoren in Nederland werken een Profiel van de BV van Nederland gemaakt.

Het zal je niet verbazen. Groen en Blauw zijn de dominante kleuren. In Nederland verliest het individualisme (Geel, Oranje, Rood) het van het collectivisme (Blauw en Groen). Samen en zekerheid dat is wat de BV Nederland drijft.

De andere kant is dat er altijd wordt geklaagd over te weinig solidariteit en te weinig duidelijkheid. En er zou meer communicatie, verbinding, transparantie en zekerheid moeten zijn. (Uhmmm. Waarom doemt nou ineens op mijn netvlies het vaasje van Rutte op? Was ook een Groene tekst. Vanuit een Oranje minister-president, dat dan weer wel. Waar ik regelmatig commentaren op lees van opportunist en arrogant. Maar ja, die opmerkingen zijn ook weer te herleiden naar de drijfveren).

Dus ja Michael, in Nederland houden we vanuit de Groene drijfveer niet van mensen die zich boven anderen stellen. Want we zijn allemaal gelijk volgens de Groene drijfveer. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, is niet voor niets een Nederlandse uitspraak.

Dat is ook de reden dat Ron Blaauw zijn Porsche Cayenne maar om de hoek van school parkeert. En daar soms toch ook bij denkt: ‘f*** it, ik mag daar trots op zijn’. (las ik in een artikel van Quote).

En toch… wat is er mis met kansen grijpen? En daar zelf beter van worden? Lijkt mij niets mis mee. Uiteindelijk als je meer verdient kan je ook meer betekenen in je eigen omgeving en daar mensen helpen.

En jij? Vind jij mensen arrogant of vinden mensen jou arrogant?

Arrogant of niet, ik kan jouw helpen om meer inzicht te krijgen in wat jou drijft, wat jouw talent is, waar jij energie van krijgt. En hoe andere mensen naar jou kijken. Maar ook hoe jij naar anderen kijkt. Om daar inzicht in te krijgen kan je een persoonlijk drijfverenprofiel laten maken. Meer weten? Kijk hier of bel, mail, app mij.

Artikelen genoemd in de tekst:

Michael van Gerwen op nu.nl

Vaasje van Rutte

Ron Blaauw in de Quote

P.S. Mijn blog voortaan wekelijks direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.

de toegevoegde waarde van een businesscoach - Drijfveren in de media #57

De toegevoegde waarde van een businesscoach – Drijfveren in de media #57

Vorige week zag ik vanuit diverse hoeken businesscoachs in hun blogs reageren op iemand die een nogal een mening had over businesscoaches en dat op Rood/Oranje manier uitte.  

Rood want het was nogal kort door de bocht. Oranje omdat het eigenlijk alleen maar te doen was om zelf klanten te trekken.

Als businesscoach heb je wat te brengen, je wilt mensen helpen in hun business. Maar wat is dan jou toegevoegde waarde. Wat voeg jij toe aan de klant wat hij/zij nog niet heeft? Wat hij/zij mist?

Het begint bij te weten wat jouw talent, jouw kracht is. Wat is je dominante drijfveer?  Geel? Groen? Oranje? Blauw? Rood? En wat is de dominante drijfveer van jouw klant?

Ik geef een paar voorbeelden om het duidelijk te maken.

Stel jouw klant wil heel graag mensen helpen. Houdt van harmonie, samenwerken. Is sociaal, mensgericht. Communiceert veel en graag. Groen dus. Ben jij een Gele businesscoach dan kijk je met je klant ook naar de feiten en niet alleen naar de gevoelens. Ben je een Oranje businesscoach dan kijk je ook naar de prestaties. Ben je Blauw dan vraag je ook aandacht voor de zakelijke kant. Ben je een Rode businesscoach dan  zal je directe feedback geven. Met een Groene businesscoach zal deze klant snel een goede klik hebben maar het gevaar is dat ze teveel blijven praten over gevoelens.

Heb je een klant die meer van de inspiratie en de concepten is? Die vrijheid nodig heeft en graag the big picture ziet, grote kans dat die dan Geel is. Als Groene businesscoach voeg je dan toe dat er ook aandacht moet zijn om anderen mee te nemen in het proces. Als Oranje businesscoach voeg je toepassing en praktische bruikbaarheid toe. En stel je de vraag of er wel geld verdiend kan worden met de 1.000 ideeën van deze klant. Als Blauwe businesscoach help je deze klant zaken concreet te maken en te kijken of er eventueel werkzaamheden uitbesteedt kunnen worden. En als Rode businesscoach help je deze klant om te focussen en door te pakken.

Je begrijpt ik kan nog wel even doorgaan maar je snapt wat ik bedoel toch?

Het is zo belangrijk om te weten wat je eigen toegevoegde waarde is als je met klanten werkt. Maar andersom kan het ook handig zijn. Als jij iemand zoekt om jou bij je business te helpen of taken aan uit te besteden. Wat zoek je dan voor iemand? Iemand die hetzelfde is of liever iemand die je aanvult?

En ja een goede businesscoach helpt jou om aan zaken aandacht te besteden die jij niet ziet. Die jij niet wil zien (soms dan ;). Die jouw gedraag spiegelt en kritische vragen durft te stellen. Ook al zit je daar niet altijd op te wachten….

En? Wat zoek jij in een businesscoach? Wat moet hij.zij toevoegen aan jouw business?

Ik ben geen businesscoach (zoals je weet) maar ik kan je wel helpen om inzicht te krijgen in in jouw kracht, talent en jouw toegevoegde waarde. Zodat je ook weer wat jij jouw klanten te brengen hebt. Om daar inzicht in te krijgen kan ik voor jou een persoonlijk drijfverenprofiel maken. Meer weten? Kijk hier

P.S. Mijn blog voortaan wekelijks direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.