alleen leuke mensen - drijfveren in de media #43

Alleen leuke mensen – Drijfveren in de media #43

Ik ben uitgenodigd voor een reünie, vertelde een vriendin mij. Goh leuk vroeg ik, waarvan? Van een afdeling waar ik  ruim 15 jaar geleden heb gewerkt.

Er was al een appgroep gemaakt waar diverse ex-collega’s inmiddels in zaten. Mijn vriendin had contact met één ex-collega en die had haar weer uitgenodigd in de appgroep.

Al snel ging het in de appgroep erover wie er wel of niet werden uitgenodigd voor de reünie. Een ex-collega reageerde dat alleen de leuke mensen zouden moeten worden uitgenodigd. Een ander reageerde daarop dat het haar niet uitmaakte maar zij kende alleen de mensen van ‘haar lichting’. En weer een ander reageerde dat het haar allemaal niet uitmaakte, iedereen was welkom.

Vanuit de drijfveren natuurlijk weer leuk om eens nader te bekijken. Want vanuit de Groene drijfveer is iedereen gelijk en is iedereen welkom. Paars houdt meer van het oude vertrouwde en een opmerking ‘alleen mijn lichting’ is dan ook Paars. Paars is vanuit de negatieve stand van de drijfveer wantrouwend naar anderen die niet tot de inner circle behoren.

Groen vindt dat iedereen erbij hoort en erbij mag zijn. Vanuit de negatieve stand van de Groene drijfveer kan er wel geroddeld worden over de anderen.

En de opmerking alleen maar leuke mensen kan ook vanuit Oranje ingegeven worden. Je wilt tenslotte wel een gezellige middag hebben. Anders is het zonde van je tijd.

Begin oktober was er een reünie van mijn middelbare school het KWC in Culemborg. Ik ben niet gegaan. Vanuit nieuwsgierigheid (je bent Geel of je bent het niet ;) toch even gekeken naar de deelnemerslijst, maar kende bijna niemand.

Wat ik wel grappig vond, is deze video waarin Jildou van der Bijl terug gaat naar het KWC. Grappig om te zien hoe zij haar middelbare tijd heeft beleefd. Het aanpassen om zo bij het groepje populaire scholieren te horen, doet Oranje aan. Uiteraard goed geobserveerd en begrepen vanuit Geel ;)

Zette mij ook aan het denken. Hoe ging dat in ons groepje ‘bij de boom’. Voor mijn gevoel was iedereen welkom. Je hoefde niet aan allerlei ‘voorwaarden’ te voldoen. Geen college-sjaal etc. Je moest jezelf zijn dat was wel belangrijk.

Maar of dat echt zo was? Of mijn beleving (vanuit mijn Gele drijfveer, mind you) was… ?

Een collega van mij heeft op dezelfde middelbare school gezeten en zei onlangs  namelijk: oh, dat was dat alternatieve groepje waar je vooral een rugzak als schooltas moest hebben….

En wat vind jij belangrijk in een groep? En vanuit welke drijfveer kijk jij daarnaar?

P.S. Mijn blog voortaan wekelijks direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in!