Chateau Meiland end drijfveren - Drijfveren in de media #86

Chateau Meiland & drijfveren – Drijfveren in de media #86

​Ik kan er niet omheen om met een drijfverenbril ook even naar Chateau Meiland te kijken.

Was het bij ‘Ik vertrek’ nog een registratie van een verhuizing naar Frankrijk. Nu is het een real-life soap met een duidelijke marketingboodschap.

Martien is Oranje en weet feilloos hoe hij de media kan inzetten om zijn doel te bereiken. Sinds het begin van de serie zijn ze volgeboekt, was dat eerst heel 2019 inmiddels is het ook 2020.


Chateauwaardig 

Martien laat dan ook gedrag zien wat bij de Oranje drijfveer hoort. Vanuit status bezig zijn of beoordelen of dingen ‘chateau-waardig’ zijn bijvoorbeeld. Maar ook heel klantgericht zijn.

In één van de afleveringen zegt zijn dochters dat hij het vroeger zo vervelend vond om met iemand te praten in de winkel. Nu in het chateau lijkt hem dat geen moeite te kosten. Martien zijn uitleg: 'Ja daar betalen mensen nu voor'.  Oranje dus.


Opmerking

Maar ook Rood is Martien ook niet vreemd. Hij kan heel direct zijn. Tijdens de uitreiking van de Televizierring zeggen dat zij degenen zijn die SBS6 uit het slijk hebben getrokken, is een mooie Oranje/Rode opmerking ;). Ja, want wij zijn een kijkcijferkanon ;0).


Zijn vrouw Erica is meer van de Rode drijfveer. In een van de afleveringen zijn ze klaar om de volgende dag de eerste gasten te ontvangen. Iedereen gaat relaxen aan het nieuwe zwembad. En wat gaat Erika doen? Die gaat zonder enige voorbereiding beginnen met de sloop van het bijgebouw. Gewoon doen niet teveel nadenken lijkt haar motto.


Zoektocht

Ook dochter Maxime lijkt over de Rode en Oranje drijfveer te beschikken.

De zoektocht naar een ander chateau wordt gefilmd en Maxime verteld quasi nonchalant dat ze ook heel 2020 vol zitten en meer dan 100 mensen op de wachtlijst hebben staan.

Een groter chateau zou fijn zijn nu moet ze al die mensen teleurstellen. Denk niet dat het over teleurstellen gaat, wel meer kamers, mee mensen, meer winst.


Gezelligheid

Vriendin Caroline lijkt juist Rood te worden onder druk. Want dan gaat ze ook echt de confrontatie aan met Erica of Martien.

Dat ze het niet langer trok in het chateau is vanuit de drijfveren ook wel te verklaren. Zij lijkt wat meer Groen te zijn. Ze houdt van gezelligheid. Doelgerichtheid en efficiëntie vanuit Oranje is haar vreemd. Als ik het zo bekijk lijkt het haar allemaal wat tegengevallen, het is niet altijd gezellig er moet ook hard gewerkt worden. 


Emotie


Voor Groen is het ook lastig dat Rood vanuit emotie er allerlei dingen uitgooit. Even stem verheft of zelfs even schreeuwt. Groen wordt daar niet blij van, pakt het vaak persoonlijk op. 

Terwijl Rood vanuit emotie even heel duidelijk kan zijn, de confrontatie kan zoeken om na 5 minuten te zeggen, zullen we dan nu een kopje koffie drinken?

Of meer chateau-waardig: wijnen?!

En? Welke drijfveren herkende jij bij Chateau Meiland?

Wil jij weten wat drijfveren zijn?  Wat jou energie geeft en kost? Wat jouw kwaliteiten zijn? En wat je valkuilen zijn? Laat mij dan je persoonlijke drijfverenprofiel maken. Binnen een half uur weet jij wat jou drijft, wat je energie oplevert en kost maar ook welk gedrag je onder stress laat zien. Je krijgt dan van mij een link naar een online vragenlijst, die vul je in 20-30 minuten in en je kan direct je persoonlijke drijfverenrapport van ruim 25 pagina’s downloaden. Ik stuur je dan een link om samen (online) door je drijfverenprofiel heen te lopen en je vragen te beantwoorden.

Kerst: samen tradities vieren - Drijfveren in de media #52

Kerst: samen tradities vieren – Drijfveren in de media #52

Morgen is het dan eindelijk kerst. Als je naar Skyradio luistert is het al een maand kerst. De reden voor mij om de afgelopen drie weken er niet naar te luisteren maar vanaf vandaag kan ik dat wel hebben. (hoewel ik nog steeds liever naar de TOP2000 luister ;).

Kerst is echt een tijd met veel groene en paarse elementen, kijk maar naar de reclames op tv. De reclame van de Jumbo is dit jaar ook Groen. Luister maar naar de tekst: schuif maar aan, dan gaan we eten, samen delen, beste wensen, het is kerstmis en iedereen doet mee.

De reclame van de Plus daarentegen is voornamelijk Paars. Alleen al de titel: Familietradities zijn er om door te geven. En eerlijk: ik hield het niet droog.

Welke paarse elementen zijn dan in de kerstreclames te herkennen? De tradities, de mythes, het ‘magische’ maar ook de normen en waarden, ‘hoe het heurt’ zeg maar. Het familiegevoel, de cirkel van het leven, ritme van de natuur, de symboliek. Ook die is prima te herkennen in de reclames.

De Jumbo reclame van 2017 laat dieren uit het bos op magische wijze het vakantiehuisje versieren. En deze kerstreclame van John Lewis speelt helemaal in op het gevoel van magie en (on)veiligheid.

Groene elementen zoals samen, sociaal, het gevoel, delen, de warmte, het welkom zijn. Kijk maar naar de reclame van de Jumbo, kersttrui weggeven, samen zingen.

Voor mij als ‘gele’ zijn tradities niet heilig en dus introduceer ik elk jaar wel weer een nieuwe ‘traditie’ die hooguit één misschien twee jaar blijft.

En jij, heb jij vaste tradities of heb je juist elke jaar een nieuwe traditie?

Ik wens je fijne kerstdagen!

P.S. Mijn blog voortaan wekelijks direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in!


Kerst samen tradities vieren - Drijfveren in de media #52
Drijfveren en Heel Holland Bakt -Drijfveren in de media #51

Heel Holland Bakt – Drijfveren in de media #51

Wat heb ik mij zondagavond vermaakt met Heel Holland Bakt. Nou was ik niet de enige, ik las dat er 3,3 miljoen mensen naar hebben gekeken. Jij ook?

Het was ook weer een drijfverenfeest!


En weer even de inmiddels welbekende disclaimer: Natuurlijk kan ik niet zien wat hen echte drijft. Wat ik wel kan zien is het gedrag.

Ik neem je even mee naar de aflevering van afgelopen zondagavond.

Ahmed, die als eerste afviel, zat vol mooie ideeën maar de uitvoering liet wat te wensen over. Doet nogal denken aan Geel.

Later kom hij met zijn werk in beeld, hij is onderzoeker en onderzoekt de invloed van olie op zeeschuim. Ah, ok…. Geel it is!

Tikkie eigenwijs ook als hij van Janny de tip krijgt om vooral even van zijn karamel af te blijven. Hij weet dat dat beter is, maar blijft gewoon lekker roeren. Het is volgens hem zijn ongeduld. Nou dat Rood zie ik verder niet meer terugkomen.

Ook niet als bij de laatste opdracht zijn koek mislukt. Janny vraag of hij een Plan B heeft of dat hij dit nog even snel opnieuw kan doen. ‘Speed-up’ zegt ze maar dat lukt niet aan te komen. Voor zover het Rood bij Ahmed ;)

Robèrt geeft als feedback dat hij wat drukker moet doen, meer technieken moet laten zien. Bij de eerste opdracht heeft hij immers alleen een bodempje en karamel laten zien.

Liesbeth is een vrolijke chaoot.
Maakt al een goede start door de oven verkeerd in te stellen.
Roert zich in het zweet wanneer Janny haar tipt dat haar saus bijna schift.
Snijdt ook nog in haar vinger.

Zij krijgt als feedback op de eerste opdracht: leuk idee maar bewaar wat meer rust in de keuken. Doet Geel/Rood aan. Planning en rust (Blauw) lijken ver weg bij haar.

Hanneke laat Groen gedrag zien. Ze is aardig voor de andere deelnemers en laat zelfs Liesbeth tijdens de laatste opdracht haar oven gebruiken. Voor Hanneke niet meer dan logisch, want ze heeft hem toch niet nodig.

Als Liesbeth wat in haar oven wil zetten, staat Hanneke een beetje in de weg en gaat ze zelfs aan de kant. Ze moet zelfs aan de kant van Liesbeth. Nou, zegt André van Duin, dat moet je helemaal niet goed vinden!

Dat ze van Liesbeth zelfs aan de kant moet, doet ze ook niet moeilijk over. Als André dan zegt: dat dit voor het eerst is in alle zes seizoenen, zie je haar toch een beetje nadenken. Wel lief, zegt André, dat je dat doet.

Als Hanneke net de shock-freezer heeft geopend en haar enorme plak cake wil oppakken, glipt Maroeska voor om even snel haar taart erin te zetten. Serieus? zegt Hanneke.

En vervolgens helpt ze haar ook nog door te zeggen, zal ik hem iets hoger zetten anders? Oh, kan dat? vraagt Maroeska. Dat doet Hanneke. Vervolgens staat Maroeska haar taart er als eerste in.

Hanneke zegt nog: Ik dacht je nog je zet hem er voor mij nog in. Wake up! Dat is ook zo, Hanneke! Zag je het ook? Vraagt ze vervolgens aan de cameraman/vrouw. En zo wordt er keihard over je heengelopen Hanneke….

Om Maroeska was in het begin al veel te doen. Ze heeft een eigen cateringbedrijf en is genomineerd met haar kookboek voor kookboek van het jaar 2018. Ben je dan nog wel een echte amateur, waren de geluiden. Reactie van omroep Max was ja ze kan wel koken maar op bakgebied is het echt nog een amateur.

Maroeska zit er Oranje in. Ze zegt in de ze aflevering ook: ‘Het is wel een wedstrijd he! En dat maakt dat ze nog even snel voor Hanneke haar taart in de shockfreezer zet.

Nicole staat achterin de keuken en houdt vooral in de gaten wat de anderen aan het doen zijn. ‘Ja, de concurrentie goed in de gaten houden, natuurlijk! Ook zij doet wat Oranje aan.

Anna, laat Blauw gedrag zien. Ze is precies, redt het netjes binnen de tijd en ook werkt ze netjes. Werkt ook als korporaal bij de marine. Ook best een Blauwe omgeving, denk ik zo.

Voor alle deelnemers geldt dat Geel, creativiteit belangrijk is, maar ook Oranje, je wil tenslotte winnen of toch alleen maar meedoen (Groen), en Rood om door te pakken waar nodig. Blauw is ook niet te missen, je hebt tenslotte maar een beperkte tijd om het te doen.

Kortom, zo makkelijk win je niet bij Heel Holland Bakt, speed up!


P.S. Mijn blog voortaan wekelijks direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Drijfveren in de media - the Crown

Overleef! Wat er ook gebeurt, wat het ook kost – Drijfveren in de media #11

The Crown, een fantastische serie op Netflix. Het 2e seizoen had ik in de kerstvakantie af gekeken. Mooie serie ook als je naar de drijfveren kijkt. Het hele koningshuis met protocollen en ceremonie is natuurlijk Paars en Blauw.

Twee weken geleden ontdekte ik de documentaire The Royal House of Windsor, over het ontstaan en de ontwikkelingen van het koninghuis. Denk nu niet dat ik zo’n dweper ben van het koningshuis, want dat is niet zo.

Vanuit mijn gele drijfveer vind ik het interessant om te analyseren hoe dat nu allemaal gegaan is. Nou, ik word in de documentaire op mijn wenken bediend. Of en toe wordt het ookw el erg dramatisch aangezet maar goed daar kijk ik wel doorheen.

Vanuit drijfverenperspectief is het fascinerend! De documentaire begint met de aankondiging dat de Windsors alles moesten doen om het koningshuis te laten overleven ‘Survive whatever it takes, whatever the costs.’ Nogal rode opvatting die onder druk naar boven komt;)

Aflevering 3 gaat over Prins Philip, ‘Enter the outsider’ heet deze aflevering. Vanuit Paars perspectief gezien zijn anderen nu eenmaal snel een outsider ;) In 1969 wordt de BBC toegelaten in het paleis om een documentaire te maken. Eigenlijk was het real-life soap zoals we daar nu zouden kijken…

Het koningshuis werd in deze documentaire of propaganda, zo je wilt, neergezet als een echte familie, Groen dus. Door deze documentaire veranderden de Windsors van ‘distant icons’ in ‘familiar faces’.

De documentaire was ‘the final battle’ van 20 jaar van Prins Philip, the outsider, die vastbesloten was de boel te moderniseren. Prins Philip laat duidelijk Geel gedrag zien. Hij wil moderniseren, wordt rusteloos en een grote innovator genoemd.

Maar hij heeft ook een andere kant, rood gedrag. Hij is ongeduldig, ruw. Hij voert een controversiële strijd waarbij hij zijn gezag doet gelden.

Zijn gele/rode gedrag komt mooi in uiting in deze quote van hem: ‘Stay as you are or adapt and change. Because if you don’t, you die.’

Zijn rode gedrag leidt tot vijandigheid bij de oude garde in het paleis. Als ze naar Buckingham Palace verhuizen is hij erop gebrand Buckingham Palace te moderniseren. Er is namelijk bijna niets veranderd sinds Queen Victoria op de troon zat.

Prins Philip ondervindt last van het uitermate ingewikkelde ceremonieel en het protocol en dat irriteerde hem. (Weet je nog Geel kan niet tegen de ongeschreven regels van paars want die zijn niet logisch. En Geel kan ook niet tegen de regels van Blauw en de protocollen want die vindt Geel veelal te star en rigide).

Prins Philip wil dan ook af van het gebruik dat lakeien hun hoofd poederden met meel en water. (Serieus! Dat deden ze met meel en water haha). Philip beschouwde dit als onhygiënisch en ouderwets.

Zodra ze Buckingham Palace betrekken bezoekt Prins Philip elke kamer in het paleis. (Benieuwd hoe lang hij daarover deed, nu gelijk gegoogled, zijn 775 kamers, waarvan 78 badkamers). Hij ondervraagt het personeel wat ze precies doen. Hij wil namelijk af van het onnodige en tijdverspillende dingen. Zo draagt hij zelf zijn koffers en bakt hij met de komst van de elektrische pan zijn eigen ontbijt (eieren met spek).

In juni 1953 wordt Elizabeth tot koningin gekroond. Prins Philip dient dan te buigen voor zijn vrouw. In The Crown is dat een prachtig stuk. Hij wil namelijk niet voor zijn vrouw buigen. Waarop Elizabeth zegt; je buigt niet voor mij maar voor de kroon.

Wellicht begrijp je nu waarom ik dit geweldig vind. Herken jij nu ook drijfveren als je The Crown gaat kijken of de documentaire The Royal House of Windsor? Laat je het mij weten?

Ik zit al klaar voor de volgende aflevering over Charles. Die een gevoelig kind blijkt maar door zijn vader naar een rode kostschool wordt gestuurd. Charles trouwt later Diana die ook veel groen gedrag laat zien, daarover later meer!