De valkuil van de Gele drijfveer - Drijfveren in de media #110

De valkuil van de Gele drijfveer – Drijfveren in de media #110

Tsja, zoals licht niet zonder schaduw bestaat zo bestaat een kwaliteit ook niet zonder een valkuil. Deze keer over de valkuil van Geel. 

Voor Geel is goed namelijk nooit goed genoeg. Daarom zal Geel altijd meer kennis willen vergaren, nog meer boeken lezen, nog meer opleidingen volgen. Het is nooit genoeg. 

Bordje

Dat is lastig voor Geel want wanneer mag je dan dat bordje naast je deur timmeren met daarop ‘coach’ of ‘adviseur’ of ‘trainer’ of vul maar in. Mag dat als je een universitaire opleiding heb gedaan of als je postdoctorale opleiding heb gedaan? Waar sommige mensen na een workshop van een halve dag dat bordje al op de deur spijkeren zal Geel dat na drie universitaire studies nóg niet doen. En daarmee doet Geel zich snel tekort.

Maar Geel kan ook anderen tekort doen. Door maar te blijven zoeken naar de meest slimme oplossing en ondertussen met niets concreets te komen.

Hulp vragen

Hulp vragen, ook een valkuil, of liever gezegd geen hulp vragen. Want Geel knobbelt het liever helemaal zelf uit. Geel trekt zich liever even terug en gaat zitten broeden. Met het risico dat Geel uiteindelijk helemaal vastloopt in zijn/ haar eigen gedachten. Maar hulp vragen, not gonna happen.

En dat is zonde, want zoveel mensen willen  je helpen. Dat bleek wel toen ik aan jullie eind januari hulp vroeg. Je moet het alleen maar vragen....

Ingewikkeld

En Geel kan zaken onnodig ingewikkeld maken. Deed ik zelf stiekem ook weleens tijdens vergaderingen. Dat er dan iets werd voorgesteld wat ik helemaal niet zag zitten. Dan gewoon een paar vragen stellen en het helemaal ‘groot’ maken. Zoiets als: maar als we dat gaan doen dan moeten we dit en dat ook daarin meenemen en dan moeten we dat ook veranderen. Door het dan zo groot te maken dat niemand er zin meer in heeft. Doel bereikt ;) (dat is dan weer Oranje ;).

Zijpaadje

Even een zijpaadje… Dat zag ik ook deze week toen het erover ging of de scholen weer open kunnen en hoe dat dat zou kunnen, rekening houdend met de 1,5 meter afstand. Eugenie Stolk werd geinterviewd bij Nieuwsuur. Er waren vooral heel veel bezwaren en geen oplossingen. Soms wens ik het onderwijs wat meer Oranje toe.

Overigens zie je in datzelfde interview dat er vanuit stress gevraagd wordt om meer Blauw. WE willen duidelijke kaders en regels. Ik denk dan: 1,5 meter lijkt mij een duidelijk kader. Maar nee, het moet klip en klaar zijn, voornamelijk álles dichtregelen. Maar hé, er zijn geen garanties. Die krijgen de mensen die nu in de verpleeghuizen werken of thuiszorg of in de kinderopvang (noodopvang), ook niet. 

Zijpaadjes ook een goed Geel gebruik ;).

Verschillen

Laatste valkuil van Geel is zich op de verschillen te richten in plaats van de overeenkomsten. Vooral Groen kan zich daar (Groen en Geel hahaha, woordgrapjes ook al Geel) aan ergeren. Maar jongens, Woningsdag in plaats van Koningsdag dat kan toch niet, dat zijn  geen 'slimme' woordgrappen dus daar kan Geel dan weer niets mee) aan ergeren.

Er is toch meer dat ons verbindt denkt Groen dan. Maar Geel zal bijvoorbeeld bij een presentatie van een vakexpert kritisch zijn en in gaan op de dingen die Geel zelf mist in de presentatie. Want het is toch logisch dat dát er ook bijhoort? En dan is Geel ook nog kritisch op degene die zichzelf vakexpert noemt, is die person dat ook of is het iemand die ideeën heeft verzameld (met name van anderen). 

En ? Welke valkuil(en) herken jij van jezelf of een ander?

P.S.  Over valkuilen van Paars, of Groen heb ik al blogs geschreven? Zou je graag willen lezen over de valkuilen van Rood, Oranje en Blauw dan hoor ik het graag!

P.S. Wil je inzicht in je kwaliteiten, valkuilen maar vooral ook wat je energie geeft en kost. En hoe jij onder druk reageert. Maak dan vandaag nog je persoonlijk drijfverenprofiel. De uitleg en toelichting deed ik altijd al online en nu dus ook ;).